Göngyölt karaj szmókerben, párolt káposztával, hagymás burgonyával és mustáros jus-vel
A hétvégén alkottunk egy szép sültet, amit a szmókerben készítettünk el. A jó idő a kreatívitásunkat is meghozta és egy kiadós baráti beszélgetés közben szépen lassan elkészült hozzá minden. Csak ajánlani tudjuk ezt a programot.
Hozzávalók
- 1 kg rövid karaj
- 8 szelet parasztsonka
Fűszeres töltelék
- 1 db tojás
- zsemlemorzsa
- 1 csokor petrezselyem
- 4-5 ág kakukkfű
- 1 ág borsikafű
- só
Párolt káposzta (mi receptünk)
- 1 kisebb fej lila káposzta
- 1 evőkanál kacsazsír
- 1 fej lilahagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 1/4 szál füstölt kolbász
- cukor, verjus szirup
- 1 db lime leve
- köménymag (őrölva is)
- só
Jus
- 3 dl alaplé
- 2 kávéskanál kukoricakeményítő
- 1 evőkanál magos mustár
Hogyan készül?
Göngyölt karaj
- A sertés karajból vékony pengéjű kés segítségével terítsük ki.
- Sózzuk borsozzuk majd fedjük be paraszt sonkával. A fűszeres tölteléknél arra figyeljünk, hogy kellemes krémes, de formálható legyen az állaga. Tegyünk adagokat a lefedett húsra, majd folpack fóliával lefedve rendezzük el rajta. Mindenhova jusson és mi sem leszünk maszatosak és kevesebbet ér a kezünk az ételhez.
- Göngyöljük fel, majd kötözzük is meg.
- 120°-ra izzított Smokey Mountain Cookerben süssük 74°C maghőig (kb. 3 óra). Füstöléshez egy adag Pork füstölőfa blendet használtunk.Közben van időnk a konyhában elkészíteni a párolt káposztát, a burgonyát és a jus-t.
Párolt káposzta
- A kacszsíron megpároljuk először a hagymát a kolbásszal, majd jöhet a vékonyra szeletelt káposzta. Cukrozzuk és köménymaggal együtt párolni kezdjük.
- Figyeljünk a vízre. Amikor puha lett a káposzta, köményezzük és a szép sav és édes balansz érdekében verjus sziruppal (vagy cukorral) és lime levével ízesítjük. Sózzuk és készen is vagyunk.
Jegyzet
Márton napra mentsétek el ezt a receptet.
Jó sütést kívánok!
Elkészítetted?
Kérlek írd meg tapasztalataidat, hogy mások is kedvet kapjanak a főzéshez. Köszönöm. Kérlek kövesd személyes profiljaimat a Facebookon és az Instagrammon.
A “Chef a családban” receptjei, írásai és fotói szerzői jogi védelem alatt állnak. Azok csak a szerző engedélyével tehetőek közzé más weboldalakon, emellett kötelező a forrás megjelölése is.