nagy grillkönyv stiller tamás könyv

Húsmentes cézár saláta

1.2K

Húsmentes cézár saláta

Az idei második vetésű spenótunk bőven kínál lehetőséget a felhasználásra. Úgy gondoltuk, hogy egy könnyed salátát készítünk a segítségével, házi majonézzel.
Adag 1 személy

Hozzávalók

  • 5 db kelbimbó
  • 1 kisebb marok friss spenót
  • tépő saláta levelek
  • fél maroknyi petrezselyem
  • 2 evőkanál kenyérmorzsa (pirított)
  • 2 evőkanál aprított szárzeller
  • 2 evőkanál Pepo Papa tökmag
  • 2 evőkanál Pepo Papa tökmagolaj
  • parmezánforgács (igény szerint)

Házi majonéz

  • 2 db L-es tojás sárgája (5 °C-os)
  • 1,6 dl kukoricacsíraolaj (vagy étolaj) (5 °C-os)
  • fél lime leve
  • 1 evőkanál tejföl vagy vegaföl
  • 1 evőkanál magosmustár
  • só, bors

Hogyan készül?

  • A kelbimbót megmossuk és forralt sós víz gőzében megpároljuk. Ha pároló edényt használunk először forraljuk fel a vizet fedő alatt, csökkentsük a felére a hőt, tegyük be a párolóbetéttel együtt a kelbimbót és 7 percig pároljuk. Sokkoljuk hideg vízzel, majd fedő alatt tartsuk tálalásig.
  • Az olajat vékony sugárban csurgassuk a felvert tojáshoz és gépi habverővel közepes fokozatosan verjük kemény masszává. Ízesítsük, majd hűtve tároljuk. Könnyű és adalékmentes majonézt kapunk. Ideális eltarthatóság: 1 hét.
  • Rendezzük a tányérba a tépősalátát, a friss spenótot, petrezselymet és a kelbimbót. Öntözzük meg a friss majonézzel, szórjuk meg apróra vágott szárzellerrel, kenyérmorzsával végül gazdagítsuk igényünk szerint tökmaggal és tökmagolajjal. Ne felejtsük el a parmezán forgácsokat és egy szép szelet kovászos kenyeret sem mellőle.

Jegyzet

Alapesetben napraforgóolajjal készítjük, de ezúttal kipróbáltuk kukoricaolajjal és egy sokkal selymesebb ízű és állagú majonézt kaptunk. Ráadásul kb. 20%-al kevesebb olaj is elég hozzá.
Jó étvágyat kívánunk!
Szerző: Stiller Tamás
Fogás: Saláta
Keresőszó: saláta, tökmagolajos, vegetariánus, zöldséges
vegetariánus saláta by stiller tamás

Elkészítetted?

Kérlek írd meg tapasztalataidat, hogy mások is kedvet kapjanak a főzéshez. Köszönöm. Kérlek kövesd személyes profiljaimat a Facebookon és az Instagrammon.

A “Chef a családban” receptjei, írásai és fotói szerzői jogi védelem alatt állnak. Azok csak a szerző engedélyével tehetőek közzé más weboldalakon, emellett kötelea forrás megjelölése is.

Close
Chef a családban© Copyright 2009. Minden jog fenntartva .
Close