Tárkonyos sajtleves, fokhagymás garnélás lepénnyel
Ha egy kedvenc hozzávalómból szeretnék új ételt kitalálni akkor az egyik legbeváltabb módszerem a szaglás. Például egy sajt illatából is sok ötlete támadhat az embernek. Éppen egy szép darab grana padano sajtot szagolgattam, és próbáltam elmélyülni az illatában. A frissen reszelt sajt illata enyhén savanykás (talán citrusos). Mi lenne, ha egy finom tárkonyos sajtlevest készítenék belőle? Megtörtént.
Hozzávalók
- 50 g vaj
- 2 db kisebb hagyma saslik
- 1 db kisebb burgonya
- 7 dl alaplé vagy húsleves
- 75 g cheddar
- 40 g garana padano
- 20 g keményítő
- 60 g hideg víz
- 1 g tárkony
- 10 csepp friss citrom
- 200 g garnéla
- 2 evőkanál paradicsom kocka
- 1 gerezd fokhagyma
- olívaolaj
- rozmaring, citromos kakukkfű, menta, petrezselyem
Hogyan készül?
- A vajat olvaszd fel egy lábasban és süsd meg benne az apróra vágott hagymát és burgonyát.
- Öntsd fel az alaplével és egy forralás után jöhetnek a lereszelt sajtok. Amint elolvadt öntsük bele a vízben oldott keményítőt.
- Egy forralás után turmixoljuk le és adjuk hozzá a tárkonyt. Nem szabad ilyenkor már főzni hagyjuk, hogy a fűszer felázzon és átadja az ízét. Pár csepp citromlével vigyünk bele egy kis fanyarságot (lehet száraz bor is).
- Én kovászos kenyértésztát csíptem el erre a célra de egy bolti leveles tészta is tökéletes. Locsoljátok meg fokhagymás olívaolajjal, rendezd el rajta a garnélát és a (héj nélküli) paradicsom kockát. Pár friss rozmaring levél, só és mehet a forró sütőbe.
- Amikor kész még egyszer locsoljuk meg a fokhagymás olajjal és ne felejtsünk el friss üde zöld fűszert is mellékelni a friss leheletért.
Jegyzet
Remélem tetszik.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Elkészítetted?
Kérlek írd meg tapasztalataidat, hogy mások is kedvet kapjanak a főzéshez. Köszönöm. Kérlek kövesd személyes profiljaimat a Facebookon és az Instagrammon.
A “Chef a családban” receptjei, írásai és fotói szerzői jogi védelem alatt állnak. Azok csak a szerző engedélyével tehetőek közzé más weboldalakon, emellett kötelező a forrás megjelölése is.