Káposztás húzott rétes
Az ősz egyik legjellemzőbb étele a házi húzott rétes. Kell némi rutin hozzá, de egy jó recepttel sikert érhetünk el. Önmagában is imádnivaló, de nagyszerű köret például kacsához, libához és csülökhöz.
Hozzávalók
Rétes alaprecept
- 500 g finomliszt
- 500 g rétesliszt
- 30 g kacsazsír
- 1 db L-es tojás
- 250 g langyos víz
- 1 evőkanál 10%-os ecet
- csipet só
Káposztás töltelék
- 2 kg fejes káposzta
- 100 g kacsazsír
- 100 g cukor
- 2 nagy fej hagyma
- 2 g köménymag
- 2 g őrölt kömény
- só
- 2 g fűszerpaprika
- 4 szelet rozskenyér
- rizsliszt
- olvasztott kacsazsír (kenéshez)
Hogyan készül?
- A rétestészta hozzávalóit tegyük a dagasztótálba és 1-es fokozaton dolgozzuk össze kb. 5 percig, majd 2-es fokozaton amíg sima nem lesz a tészta felülete. 30 perc pihentetés után már használható, vagy csomagoljuk szorosan fóliába és 3 napig hűtőben tartva felhasználható. Csak akkor kezdjük el kihúzni a rétestésztát, ha már a töltelék készen áll, különben kiszárad a felülete.
- A káposztát és a hagymát vágjuk vékony szeletekre. A cukrot a zsírban olvasszuk meg, adjuk hozzá a köménymagot és süssük meg benne a hagymát. Tegyük rá a káposztát, nyomjuk le alaposan és fedő alatt pároljuk puhára (közepes hőfokon, kb 35 perc).
- Ha már puha, adjunk hozzá a fűszerpaprikát, őrölt köményt és némi sót. Kóstoljuk és alakítsuk ízlésük szerint.
- Amikor kész, szedjük ki és tegyük szűrőbe egy tál fölé. Had csepegjen le és hűtsük kb. kézmeleg hőmérsékletűre.
- Terítsünk ki egy abroszt az asztalra, szórjuk meg rizsliszttel és tegyük a közepére a tészta felét. Először ujjal nyomkodjuk téglalap alakúra. Nyúljunk alá és középről kifelé húzzuk az asztal széle felé. Vigyázzunk, hogy csak az ujjvégek érjenek a tésztához. A rétestészta nagyon jól tűri ezt a nyújtást, de figyeljünk oda, hogy ne vékonyodjon el sehol, különben kiszakad. (csinálhatjuk ketten is) A tészta szélessége 2 tepsi méretű legyen. Magassága kb 50 cm legyen.
- A hosszabb oldal széléhez tegyünk 5 cm széles rozskenyér szeleteket. Ha a káposzta esetleg még engedne némi vizet sütés közben akkor ez felszívja és jó ízt is ad. Spicckanállal szedjünk egy sor káposztát a kenyérre, kicsit nyomkodjuk le, majd jöhet a következő réteg. Igyekezzünk egyenletesen elosztani a tölteléket. A többi "üres" területet csurgassuk meg vékonyan olvasztott kacsazsírral.
- Hajtsuk rá a tészta szélét, majd kezdjük el feltekerni. A szemben lévő hosszú oldal szélét vágjuk egyenesre. Fogjuk meg az abroszt két kézzel közel a rétes két végéhez és "buktassunk" rajta hármat. Akkor voltunk ügyesek, ha a hajtás a rétes aljára kerül. Vágjuk el középen és emeljük a sütőpapírozott tepsibe. Seperjük le a felszínéről a rizslisztet és kenjük át olvasztott kacsazsírral.
- 200°C-on süssük 40 percig. Langyosan fogyasszuk.
Jegyzet
Képen: Füstölt, főtt, sült csülök, káposztás rétessel, tormás burgonyapürével és korianderes sörmártással.
Elkészítetted?
Kérlek írd meg tapasztalataidat, hogy mások is kedvet kapjanak a főzéshez. Köszönöm. Kérlek kövesd személyes profiljaimat a Facebookon és az Instagrammon.
A “Chef a családban” receptjei, írásai és fotói szerzői jogi védelem alatt állnak. Azok csak a szerző engedélyével tehetőek közzé más weboldalakon, emellett kötelező a forrás megjelölése is.