Házi készítésű chips
Meglepő lehet majd a leírásban, hogy az olajban sütött burgonyához főzéshez valót használok. Ez a benne lévő keményítő tartalom miatt nagyon is hasznos lesz most számunkra, ha ropogós chipset szeretnénk készíteni.
Hozzávalók
- 4 db közepes méretű főzőburgonya (rózsa héjú)
- 1 db lime vagy citrom
- só
- 1 l olaj sütéshez
Hogyan készül?
- A burgonyát mossuk meg és kézi szeletelőn vágjuk a lehető legvékonyabbra. Tegyük egy tálba és locsoljuk meg vékonyan citromlével és finoman sózzuk be. Kézzel jól mozgassuk át a szeleteket. Amíg felkészülünk a sütésre tegyük félre.
- Az olajat egy magasított serpenyőbe tegyük és kezdjük el melegíteni 160-170 °C-ra. A hőfokot maghőmérővel ellenőrizzük és hagyjuk is a szondát az olajban sütés közben. Erre azért van szükség, hogy kontrollálni tudjuk a hőfokot az olaj alatt. Nagyon fontos, hogy a szonda az olaj közepét mérje.
- Készítsünk elő egy tepsit, béleljük ki papírtörlővel. Helyezzünk rá egy rácsot (elvileg a sütőhöz adtak), ezen fogjuk lecsepegtetni a kész chips-szet. Ha nincs rács, maradhat a tepsiben is a kisült chips. Nagyon fontos, hogy ne tegyük magas falú tálba, mert a távozó gőz puhítja a burgonyát. Ha csak a sütőlemez érhető el, akkor az egyik oldalát emeljük fel egy összehajtogatott kendővel. Így a chips alól az olaj ki tud folyni és fel tudjuk itatni papírral.
- Sütéskor figyeljünk arra, hogy az olajba tett burgonyák ne érjék egymást, hagyjuk helyet köztük. Így sokkal hatékonyabban tudunk sütni és az olaj hőmérséklete sem esik le.
- Még egy teendőnk van. A burgonya szeleteket tegyük egy tiszta kendőre, hogy a képződő levet le tudjuk róla itatni.
- Készen állunk a sütésre. A látható felület 50-70% át töltsük meg a burgonya szeletekkelés süssük aranybarnára. Ezután fordítsuk meg és süssük készre a másik oldalát is. Látni fogjuk, hogy a burgonya körül egyre kevesebb buborék képződik és az olaj visszamelegszik a sütés végére.
- Szedőkanállal először a serpenyő felett csepegtessük le az olajat, majd tegyük át a rácsra.
- Folytassuk a sütést és közben figyeljük a hőfokot, ami semmiképpen se emelkedjen 170°C fölé.
- Az olajat hűtsük le és leszűrve, zárható üvegben tegyük el a következő felhasználásig.
Jegyzet
Jó chips sütést kívánok!
Elkészítetted?
Kérlek írd meg tapasztalataidat, hogy mások is kedvet kapjanak a főzéshez. Köszönöm. Kérlek kövesd személyes profiljaimat a Facebookon és az Instagrammon.
A “Chef a családban” receptjei, írásai és fotói szerzői jogi védelem alatt állnak. Azok csak a szerző engedélyével tehetőek közzé más weboldalakon, emellett kötelező a forrás megjelölése is.