Füstölt karfiol, spenót pürével és sajtropogóssal
A húsmentesség nem divat, hanem a kiegyensúlyozott étrend része. Sokszor jobban esik egy könnyű zöldséges vacsora, mint ha degeszre ennénk magunkat hússal. Mondjuk úgy: hangulat kérdése. Két főszereplőnk a karfiol és a spenót, de csentünk bele annyi plusz kalóriát, hogy jól esett minden falatja.
Hozzávalók
- 1 db közepes méretű karfiol
- fél kávéskanál szegfűszeg
- só
- 200 g spenót
- 20 g vaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 150 g vegaföl vagy tejföl
- só
- fél db lime leve
- 100 g trapista sajt
Hogyan készül?
- A karfiolt virágjaira szedjük. Pároló edényben vizet melegítünk, besózzuk és beletesszük a szegfűszeget. A fűszeres gőzben roppanósra pároljuk a karfiolt (kb 10 perc).
- Faszenet izzítunk és bekészítünk néhány ág rozmaringot. A parázsra kis fészket rakunk belőlük és szórunk mellé egy marék Weber Sertéshús füstölő fachipset. Fedő alatt kb. 30 percig füstöljük és néha alápillantunk nem égett-e meg a karfiol.
- Közben serpenyőben fokhagymás olvasztott vajban megfonnyasszuk a spenótot. Turmixgépbe tesszük és a krémmel együtt lepépesítjük. Pár csepp lime és só után ízesítsük ízlésünk szerint extra fokhagymával.
- A sajt ropogóshoz reszeljük le a sajtot és tapadásmentes serpenyőbe szórva alacsony hőfokon pirítsuk, amíg ki tudjuk szedni egyben a sült sajtot. Tegyük rácsra, hogy gyorsabban lehűljön.
Jegyzet
Tálaláskor a pürére tegyük a füstölt karfiolt és állítsunk mellé egy félbevágott sajtot. Pirított chia maggal, sóval és paprikával még tovább fokozhatjuk az élményt.
Ez az étel akkor is nagyszerű, ha a zsák alján csak egy maréknyi faszén maradt és valami gyorsat sütnénk vele.
Elkészítetted?
Kérlek írd meg tapasztalataidat, hogy mások is kedvet kapjanak a főzéshez. Köszönöm. Kérlek kövesd személyes profiljaimat a Facebookon és az Instagrammon.
A “Chef a családban” receptjei, írásai és fotói szerzői jogi védelem alatt állnak. Azok csak a szerző engedélyével tehetőek közzé más weboldalakon, emellett kötelező a forrás megjelölése is.