Black angus édesburgonyapürével és pirított hajdinával
Hozzávalók
- 500 g édesburgonya
- olaj, só
- 50 g lágy vaj
- 50-80 g zabtej
- 75 g vegaföl
- 1/2 kávéskanál őrölt fahéj
- 1/2 db lime leve
- 250 g Black Angus darált marhahús (olaj + só + bors, esetleg steakfűszer)
- 1 db salotthagyma
- 3 evőkanál hajdina (+ olaj a pirításhoz)
- saláta, sópehely
Hogyan készül?
- Kapcsoljuk be a sütőt grill módba, 220°C-ra. Hámozzuk meg az édesburgonyát és vágjuk egyforma darabokra (kb. 5x5cm). Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe és süssük aranybarnára (kb. 15-20 perc).
- A turmixgép edényébe először tegyük a zabtejet, a vegafölt és a lágy vajat. Csípjük össze a sütőpapírt és csúsztassuk az edénybe az édesburgonyát. Tegyük rá a fedelét és turmixoljuk pépesre. Mivel nem levest akarunk készíteni, hanem egy gyönyörű krémet, ezért előfordulhat, hogy nehezen indul el a krémesítés. Ilyenkor kapcsoljuk ki a gépet és egy spatulával keverjük át az egészet. Ha szükséges egy evőkanálnyi folyadékot adjunk hozzá, majd folytassuk a krémesítést.
- Csavarjuk bele a lime levét és szórjuk bele az őrölt fahéjat. Kóstoláskor arra törekedjünk, hogy a sav-só balansz tökéletes legyen az édesburgonya édessége mellett.
- Pirítsuk meg egy serpenyőben a darált marhahúst és egy másikban a hajdinát. A hajdinát lassan pirítsuk, míg mogyoróbarna nem lesz, majd szedjük át hideg vízbe és csepegtessük le. Tálaljunk.
- A tányért felezzük meg és az alsó "sarokba" tegyünk egy nagy kanál pürét, majd egy ívben húzzuk el. Képezzünk mélyedést, amibe a black angus darált hús kerül. Tegyünk rá apróra vágott salottahagymát és szórjuk meg a pirított hajdinával. Saláta levéllel, sópehellyel tovább fokozhatjuk az élvezetet.
Elkészítetted?
Kérlek írd meg tapasztalataidat, hogy mások is kedvet kapjanak a főzéshez. Köszönöm. Kérlek kövesd személyes profiljaimat a Facebookon és az Instagrammon.
A “Chef a családban” receptjei, írásai és fotói szerzői jogi védelem alatt állnak. Azok csak a szerző engedélyével tehetőek közzé más weboldalakon, emellett kötelező a forrás megjelölése is.