Újévi lencsefőzelék
Hozzávalók
- 250 g lencse
- 100 g répa
- 100 g füstölt, főtt hús
- 50 g savanyú uborka
- 30 g sertészsír
- 30 g liszt
- 20 g hagyma ha lehet póréhagyma
- 1 db saslik hagyma közepes fej
- 2 l húsleves, csontleves, bármilyen zöldség alaplé 1,5l főzéshez és kb 0,5l a rántáshoz
- 3 db babérlevél
- 5 g pirospaprika
- 1 evőkanál dijoni mustár
- 3 evőkanál savanyúság lé
- 30 g vaj
Hogyan készül?
- A lencsét mossuk meg és áztassuk be kb. fél órára. Közben melegítsük meg az alaplevet. Bármilyen húsleves maradék megteszi, csak ne vízzel főzzük.
- Tegyük egy nagyobb, szélesebb fenekű fazékba a lencsét, a babérlevelet és az egész hagymát, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy egy vékony folyadék réteg legyen a lencse felett. (Ha a vízbe dugjuk a kis ujjunk, akkor az első percig érjen a folyadék) Kezdjük el főzni a lencsét.
- Közben lencse méretű kockákra vágjuk a répát, a füstölt, főtt húst és az uborkát. Utóbbit vékonyan meg is hámozhatjuk. Egy töltött tojásba, szendvicskrémbe nyugodtan felhasználhatjuk a levágott részeket. Ezekkel a hozzávalókkal az ételünk ízben gazdagabb lesz, a formák egyezésével pedig mutatós is.
- Folyamatosan ellenőrizzük, hogy a lencse fölött max 0,5 cm folyadék legyen. Ha a lencse majdnem kész, akkor adjuk hozzá a kockákra vágott hozzávalókat. Vegyük lentebb a hőt alatta és szépen lassan főzzük készre.
- Serpenyőben olvasszuk meg a sertészsírt és futtassuk rajta át a hagymát, majd a lisztet. Öntsünk rá egy kevés folyadékot, majd paprikázzuk meg és keverjük el benne a dijoni mustárt. Ezek után a megmaradt folyadékkal felöntjük, hogy főzelék sűrűségű legyen a rántás. A már készre főtt lencséhez öntjük és forralunk rajta egyet.
- Lezárjuk és vajat adunk hozzá, majd lefedve hagyjuk kb 20 percig. Az edény fülét megragadva mozgassuk meg a lencsét. Kóstoljuk meg és ha nem elég fanyar, akkor savanyúság lével ízesítsük tovább. Teltebb, gazdagabb ízeket kapunk.
Jegyzet
Pirított főtt füstölt hús szelettel és kovászos kenyérrel kínáljuk.
Jó étvágyat és Boldog Új Évet Kívánok!
Elkészítetted?
Kérlek írd meg tapasztalataidat, hogy mások is kedvet kapjanak a főzéshez. Köszönöm. Kérlek kövesd személyes profiljaimat a Facebookon és az Instagrammon.
A “Chef a családban” receptjei, írásai és fotói szerzői jogi védelem alatt állnak. Azok csak a szerző engedélyével tehetőek közzé más weboldalakon, emellett kötelező a forrás megjelölése is.