Téli sült, füstölt császárhús
Tegnap egy szép császárhússal szemeztünk a hentesnél és nem is maradt sokáig a pultban. Összehoztuk a grillünkkel. Egy napig a bőrös oldalát fűszeres sóban tartottuk. Sütés előtt beirdaltuk, majd forró füstön megsütöttük.
Hozzávalók
Fűszeres só
- 1 kg császárhús
- 2 evőkanál só
- 1 kávéskanál koriandermag
- 1 kávéskanál köménymag
Sült, füstölt császárhús
- 2 evőkanál dijoni mustár
- 2-3 evőkanál rub só-bors-paprika
- 2 kávéskanál cukor
- rozmaring ágak
Füstöléshez
- 1 csésze Weber Sertéshús Füstölőfa
- 1 csésze Weber Alma Füstölőfa
Hogyan készül?
- Sütés előtti napon egy nagy méretű csepptálca alját szórjátok be sóval és a két magfűszerrel. Fektessétek rá a húsos oldalt.
- 24 óra után vegyétek ki a hűtőből, hogy langyosodjon. Gyújtsatok be a grillbe egy teli kémény brikettel.
- A bőrös oldalt irdaljátok be. Dörzsöljétek be mustárral, majd szórjátok be a rubbal és cukorral.
- A rácsra tegyetek rozmaring ágakat. Ezek segítenek abban, hogy a hús ne süljön rá a rácsra. (Mivel a zsír máshol van ez előfordulhat.) A húsos oldallal lefelé tegyétek a rácsra, így a kisülő zsírok ezen keresztül folynak le. Ennek felfogásához mindenféleképpen használjatok csepptálcát (és takarítani is egyszerűbb lesz).
- Jöhet az első adag fa – a sertés- , amit virágpermetezővel fújjatok le párszor.
- 2,5 óra sütés után nézzetek rá, hogy mennyire sült már a hús és indítsátok a következő – almafa -, füstölést.
Jegyzet
Szendvicsalapnak, jó sok dijoni mustárral, uborkával és Monterey Jack sajttal tökéletes lesz.
Szeljétek fel a húst és szeletenként is pirítsátok meg, mint egy bacont. Tojással, paradicsomos babbal remek reggeli.
Sütögessetek bátran télen is!
Elkészítetted?
Kérlek írd meg tapasztalataidat, hogy mások is kedvet kapjanak a főzéshez. Köszönöm. Kérlek kövesd személyes profiljaimat a Facebookon és az Instagrammon.
A “Chef a családban” receptjei, írásai és fotói szerzői jogi védelem alatt állnak. Azok csak a szerző engedélyével tehetőek közzé más weboldalakon, emellett kötelező a forrás megjelölése is.