nagy grillkönyv stiller tamás könyv

Füstölt karfiol, spenót pürével és sajtropogóssal

1.2K
Nem vega
Fontos dolog és akár minden zöldséges ételnél leírom, hogy nem azért eszem csak zöldséges ételeket, mert vega vagyok, hanem azért mert szeretem őket. Főleg azt, amit teljes egészében mi termeltünk meg. Idén még elég kis kertünk van, de így is élvezzük mindent amit ad, például a friss spenótot.

Füstölt karfiol, spenót pürével és sajtropogóssal

A húsmentesség nem divat, hanem a kiegyensúlyozott étrend része. Sokszor jobban esik egy könnyű zöldséges vacsora, mint ha degeszre ennénk magunkat hússal. Mondjuk úgy: hangulat kérdése. Két főszereplőnk a karfiol és a spenót, de csentünk bele annyi plusz kalóriát, hogy jól esett minden falatja.
Adag 4 személy

Hozzávalók

  • 1 db közepes méretű karfiol
  • fél kávéskanál szegfűszeg
  • 200 g spenót
  • 20 g vaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 150 g vegaföl vagy tejföl
  • fél db lime leve
  • 100 g trapista sajt

Hogyan készül?

  • A karfiolt virágjaira szedjük. Pároló edényben vizet melegítünk, besózzuk és beletesszük a szegfűszeget. A fűszeres gőzben roppanósra pároljuk a karfiolt (kb 10 perc).
  • Faszenet izzítunk és bekészítünk néhány ág rozmaringot. A parázsra kis fészket rakunk belőlük és szórunk mellé egy marék Weber Sertéshús füstölő fachipset. Fedő alatt kb. 30 percig füstöljük és néha alápillantunk nem égett-e meg a karfiol.
  • Közben serpenyőben fokhagymás olvasztott vajban megfonnyasszuk a spenótot. Turmixgépbe tesszük és a krémmel együtt lepépesítjük. Pár csepp lime és só után ízesítsük ízlésünk szerint extra fokhagymával.
  • A sajt ropogóshoz reszeljük le a sajtot és tapadásmentes serpenyőbe szórva alacsony hőfokon pirítsuk, amíg ki tudjuk szedni egyben a sült sajtot. Tegyük rácsra, hogy gyorsabban lehűljön.

Jegyzet

Tálaláskor a pürére tegyük a füstölt karfiolt és állítsunk mellé egy félbevágott sajtot. Pirított chia maggal, sóval és paprikával még tovább fokozhatjuk az élményt.
 
Ez az étel akkor is nagyszerű, ha a zsák alján csak egy maréknyi faszén maradt és valami gyorsat sütnénk vele.
Szerző: Stiller Tamás
Fogás: Egytálétel
Keresőszó: grill, karfiol, sajtos, spenót, vegetariánus, zöldséges

Elkészítetted?

Kérlek írd meg tapasztalataidat, hogy mások is kedvet kapjanak a főzéshez. Köszönöm. Kérlek kövesd személyes profiljaimat a Facebookon és az Instagrammon.

A “Chef a családban” receptjei, írásai és fotói szerzői jogi védelem alatt állnak. Azok csak a szerző engedélyével tehetőek közzé más weboldalakon, emellett kötelea forrás megjelölése is.

Close
Chef a családban© Copyright 2009. Minden jog fenntartva .
Close