A lilahagymát szeletelőn legyaluljuk egy tálba és besózzuk. Ügyelve arra, hogy csak annyi sót használjunk, ami kiszívja a lilahagyma levét.
Várjunk amíg a só elkezdi kiszívni a nedvességet, majd facsarjuk rá a két lime levét. Nyomjuk le a tál aljára a hagymát és ha szükséges adjunk még hozzá citromlevet. Nagyon fontos, hogy csak a szükséges mennyiségű savas közeg legyen a hagyma körül. Ennek az ízesítésen kívül az a dolga, hogy a hagyma színanyagát felhígítva beszínezze a teljes lilahagyma mennyiséget.
A mustármagot és az egy darab babérlevelet mozsárban törjünk össze. Akinek van kerti az jóval magasabb ízélményt tud elérni. Keverjük a fűszert a beindított lilahagymába és ismét nyomkodjuk le. Hagyjuk lefedve 3-4 órára vagy egész éjszakára.
Ha gyönyörűen beszínezte és kellemesen savas és sós a lilahagyma akkor zárjuk üvegbe és hűtőben tároljuk.