Alapvetően ez egy nagyon egyszerű süti. Nagyon-nagyon laktató és tömény is, de éppen ezért szeretjük, mert egy falatban nagyon sok íz és mélységesen sötét csoki íze van. Próbáljátok ki.
Hozzávalók
Édesburgonya püré
500gédesburgonya
50gvaj
150gvegaföl/görög joghurt
1/2kávéskanálőrölt fahéj
1/2dblime leve
olaj és só(sütés előtt)
Brownie
280gédesburgonya püré
80gmogyoróvaj
100gvaj
200gbarna cukor
80gkókuszvirág cukor(lehet ez is barna, ha nincs)
90gfinomliszt
1tasaksütőpor
4gsó
100gétcsokoládé
Dekor
pekándió, tökmag, áfonya, csoki reszelék
Hogyan készül?
Kapcsoljuk be a sütőt grill módba és állítsuk 220°C-ra. A meghámozott édesburgonyát vágjuk nagyobb darabokra és tegyük sütőpapírozott tepsibe. Locsoljuk meg olajjal és sózzuk meg. Süssük aranybarnára és késsel ellenőrizzük, hogy megsült-e.
Tegyük turmixgépbe a joghurtot a vajat, majd a lehűlt édesburgonyát. Nem kell hidegre tenni, elég ha már meg tudjuk fogni akár kézzel is. Kezdjük el turmixolni, majd adjuk hozzá a lime levét, a sót és a fahéjat. Időnként keverjük át. Ha nehezen megy a turmixolás, akkor kis adagokban adjunk hozzá joghurtot vagy tejet. A legfontosabb, hogy megőrizzük krémes állagát. Érezzük benne a lime savasságát és a fahéj is megjelenjen. De NE tolakodjon.
OK, kapcsoljuk át a sütőt 180 °C-ra alsó-felő sütésre.
Egy tálba tegyük az édesburgonya püré felét, majd jöhet minden hozzávaló a brownie-hoz. A csokit késsel vágjuk kávészem méretűre és keverjük a masszába. Olvasható a listában a kókuszvirág cukor. Sokkal erőtelejesebb íze van, mint a barna cukornak. Utóbbi sajna egyre gyengébb, a másik sajnálatos tény, hogy a kókuszvirág cukor 10x annyiba kerül. Ha nem sütünk vele sokszor a kulináris élmény miatt érdemes azért beruházni. Csomagolásmentes boltokban, drogériákban kapható.
Ha minden alaposan elvan keverve, akkor egy magas falú tepsit/sütőedényt béleljünk ki sütőpapírral. Öntsük bele a masszát és egyengessük el benne. Süssük 35-40 percig. (Én feles GN tepsiben sütöttem és a végén hőlégkeveréssel még ropogósabbá tettem a felszínét.)
Emeljük ki a browniet és hagyjuk hűlni. Na ezt nem várta a meg a család, úgyhogy langyosan már rákentem az édesburgonya püré másik felét. Egy kis fazékban pici vízzel és cukorral forraltam egyet az áfonyán. Rákanalaztam az édesburgonya püré tetejére és rátettem a pirított pekándiót és a tökmagot. Végül késsel egy másik tábla csokiról kapartam rá forgácsot.