Go Back

Káposztás húzott rétes

Az ősz egyik legjellemzőbb étele a házi húzott rétes. Kell némi rutin hozzá, de egy jó recepttel sikert érhetünk el. Önmagában is imádnivaló, de nagyszerű köret például kacsához, libához és csülökhöz. 

Hozzávalók

Rétes alaprecept

  • 500 g finomliszt
  • 500 g rétesliszt
  • 30 g kacsazsír
  • 1 db L-es tojás
  • 250 g langyos víz
  • 1 evőkanál 10%-os ecet
  • csipet

Káposztás töltelék

  • 2 kg fejes káposzta
  • 100 g kacsazsír
  • 100 g cukor
  • 2 nagy fej hagyma
  • 2 g köménymag
  • 2 g őrölt kömény
  • 2 g fűszerpaprika
  • 4 szelet rozskenyér
  • rizsliszt
  • olvasztott kacsazsír (kenéshez)

Hogyan készül?

  • A rétestészta hozzávalóit tegyük a dagasztótálba és 1-es fokozaton dolgozzuk össze kb. 5 percig, majd 2-es fokozaton amíg sima nem lesz a tészta felülete. 30 perc pihentetés után már használható, vagy csomagoljuk szorosan fóliába és 3 napig hűtőben tartva felhasználható. Csak akkor kezdjük el kihúzni a rétestésztát, ha már a töltelék készen áll, különben kiszárad a felülete.
  • A káposztát és a hagymát vágjuk vékony szeletekre. A cukrot a zsírban olvasszuk meg, adjuk hozzá a köménymagot és süssük meg benne a hagymát. Tegyük rá a káposztát, nyomjuk le alaposan és fedő alatt pároljuk puhára (közepes hőfokon, kb 35 perc).
  • Ha már puha, adjunk hozzá a fűszerpaprikát, őrölt köményt és némi sót. Kóstoljuk és alakítsuk ízlésük szerint.
  • Amikor kész, szedjük ki és tegyük szűrőbe egy tál fölé. Had csepegjen le és hűtsük kb. kézmeleg hőmérsékletűre.
  • Terítsünk ki egy abroszt az asztalra, szórjuk meg rizsliszttel és tegyük a közepére a tészta felét. Először ujjal nyomkodjuk téglalap alakúra. Nyúljunk alá és középről kifelé húzzuk az asztal széle felé. Vigyázzunk, hogy csak az ujjvégek érjenek a tésztához. A rétestészta nagyon jól tűri ezt a nyújtást, de figyeljünk oda, hogy ne vékonyodjon el sehol, különben kiszakad. (csinálhatjuk ketten is) A tészta szélessége 2 tepsi méretű legyen. Magassága kb 50 cm legyen.
  • A hosszabb oldal széléhez tegyünk 5 cm széles rozskenyér szeleteket. Ha a káposzta esetleg még engedne némi vizet sütés közben akkor ez felszívja és jó ízt is ad. Spicckanállal szedjünk egy sor káposztát a kenyérre, kicsit nyomkodjuk le, majd jöhet a következő réteg. Igyekezzünk egyenletesen elosztani a tölteléket. A többi "üres" területet csurgassuk meg vékonyan olvasztott kacsazsírral.
  • Hajtsuk rá a tészta szélét, majd kezdjük el feltekerni. A szemben lévő hosszú oldal szélét vágjuk egyenesre. Fogjuk meg az abroszt két kézzel közel a rétes két végéhez és "buktassunk" rajta hármat. Akkor voltunk ügyesek, ha a hajtás a rétes aljára kerül. Vágjuk el középen és emeljük a sütőpapírozott tepsibe. Seperjük le a felszínéről a rizslisztet és kenjük át olvasztott kacsazsírral.
  • 200°C-on süssük 40 percig. Langyosan fogyasszuk.

Jegyzet

Képen: Füstölt, főtt, sült csülök, káposztás rétessel, tormás burgonyapürével és korianderes sörmártással.
Szerző: Stiller Tamás
Fogás: Desszert
Keresőszó: csülök, káposzta, rétes