Az ősz egyik legjellemzőbb étele a házi húzott rétes. Kell némi rutin hozzá, de egy jó recepttel sikert érhetünk el. Önmagában is imádnivaló, de nagyszerű köret például kacsához, libához és csülökhöz.
Hozzávalók
Rétes alaprecept
500gfinomliszt
500grétesliszt
30gkacsazsír
1dbL-es tojás
250glangyos víz
1evőkanál10%-os ecet
csipetsó
Káposztás töltelék
2kgfejes káposzta
100gkacsazsír
100gcukor
2nagy fejhagyma
2gköménymag
2gőrölt kömény
só
2gfűszerpaprika
4szeletrozskenyér
rizsliszt
olvasztott kacsazsír(kenéshez)
Hogyan készül?
A rétestészta hozzávalóit tegyük a dagasztótálba és 1-es fokozaton dolgozzuk össze kb. 5 percig, majd 2-es fokozaton amíg sima nem lesz a tészta felülete. 30 perc pihentetés után már használható, vagy csomagoljuk szorosan fóliába és 3 napig hűtőben tartva felhasználható. Csak akkor kezdjük el kihúzni a rétestésztát, ha már a töltelék készen áll, különben kiszárad a felülete.
A káposztát és a hagymát vágjuk vékony szeletekre. A cukrot a zsírban olvasszuk meg, adjuk hozzá a köménymagot és süssük meg benne a hagymát. Tegyük rá a káposztát, nyomjuk le alaposan és fedő alatt pároljuk puhára (közepes hőfokon, kb 35 perc).
Ha már puha, adjunk hozzá a fűszerpaprikát, őrölt köményt és némi sót. Kóstoljuk és alakítsuk ízlésük szerint.
Amikor kész, szedjük ki és tegyük szűrőbe egy tál fölé. Had csepegjen le és hűtsük kb. kézmeleg hőmérsékletűre.
Terítsünk ki egy abroszt az asztalra, szórjuk meg rizsliszttel és tegyük a közepére a tészta felét. Először ujjal nyomkodjuk téglalap alakúra. Nyúljunk alá és középről kifelé húzzuk az asztal széle felé. Vigyázzunk, hogy csak az ujjvégek érjenek a tésztához. A rétestészta nagyon jól tűri ezt a nyújtást, de figyeljünk oda, hogy ne vékonyodjon el sehol, különben kiszakad. (csinálhatjuk ketten is) A tészta szélessége 2 tepsi méretű legyen. Magassága kb 50 cm legyen.
A hosszabb oldal széléhez tegyünk 5 cm széles rozskenyér szeleteket. Ha a káposzta esetleg még engedne némi vizet sütés közben akkor ez felszívja és jó ízt is ad. Spicckanállal szedjünk egy sor káposztát a kenyérre, kicsit nyomkodjuk le, majd jöhet a következő réteg. Igyekezzünk egyenletesen elosztani a tölteléket. A többi "üres" területet csurgassuk meg vékonyan olvasztott kacsazsírral.
Hajtsuk rá a tészta szélét, majd kezdjük el feltekerni. A szemben lévő hosszú oldal szélét vágjuk egyenesre. Fogjuk meg az abroszt két kézzel közel a rétes két végéhez és "buktassunk" rajta hármat. Akkor voltunk ügyesek, ha a hajtás a rétes aljára kerül. Vágjuk el középen és emeljük a sütőpapírozott tepsibe. Seperjük le a felszínéről a rizslisztet és kenjük át olvasztott kacsazsírral.