Kovászos aranygaluska, vanília sodóval (mini habcsókkal és virágokkal)
Hozzávalók
Kovászos aranygaluska
300gkemény kovász(ha nincs kovász, akkor 25 g friss élesztővel készítsünk előkovászt)
500gliszt(+50g ha túl lágy lenne a tészta)
2dbtojás sárgája
3dllangyos tej
50gporcukor
60glágy vaj
1rúdvanília
1csipetsó
1kupaksütőrum(elhagyható)
Vanília sodó
3dbtojás(szétválasztva, hűtve)
100gcukor
20gkeményítő
1rúdvanília
3dltej(50°C-os)
Cukrozott tökmag-dió
100gpirított, hántolt dió
100gpirított Pepo Papa tökmag
250gcukor
Hogyan készül?
Kovászos aranygaluska
Kemény kovász készítése: anyakovászból dagasztás előtti este kiveszünk 50 grammot. Temperáljuk, majd 25 g vízzel és 50 g bl55-ös liszttel kemény kovászt gyúrunk. Beolajozzuk, X-et vágunk a labdacsunkba és egy pohárba tesszük. Langyos helyen, uzsonnás zacskóba zárva hagyjuk érni. Reggel ezt az etetést lemérjük és a súlyának megfelelően 50% vízzel és 100% bl55-ös liszttel feletetjük. Beolajozzuk, bevágjuk és szűk, magas átlátszó műanyag tárolóban félig lefedve hagyjuk megdagadni.
Ha már kellően lyukacsos a kovász szerkezete, akkor tegyünk mindent a dagasztó tálba és gyúrjuk össze géppel. Lágy tésztát kapunk, amit át lehet gyúrni némi liszttel, ha attól kezelhetőbb lesz.
Tegyük a tésztát kiolajozott átlátszó tárolóba és 4 órán át hagyjuk a pulton.
Hűtőben kelesszük további 9-10 órát.
Másnap tegyük ki a pultra és hagyjuk 1,5 órán át, hogy szobahőre "melegedjen"
Vékonyan lisztezett felületen osszuk 4 rúdra. Ezeket kézzel sodorjuk még vékonyabbra, majd osszuk fel kb. 20-30 grammos adagokra. Kézzel gömbölyítsük és forgassuk a cukros tökmagos-diós keverékbe. Itt már legyen lisztmentes a felület különben nem ragad rá. Kivajazott formákba tesszük és 1 órát kelesszük.
180-190 °C-os sütőben süssük aranybarnára. Ha magas formába tesszük, akkor feltétlenül használjunk maghőmérőt és a sütést ellenőrizetten fejezzük be. Ha az aranygaluska közepe elérte a 90-100°C-ot akkor biztosak lehetünk abban, hogy átsült.
Vanília sodó (kipróbált, atom biztos recept)
A tejet melegítsük 50°C-ig a kikapart vaníliával együtt.
Egy tálban keverjük ki a tojás sárgákat a cukorral és a keményítővel. Öntsük hozzá a tejet, keverjük simára, majd visszaöntve forraljuk fel.
Hagyjuk visszahűlni 50-60 °C-ig, majd adjuk hozzá a felvert fehérjét (használjuk fel az aranygaluskából kimaradt fehérjéket is). Keverjük simára habverővel és melegen kínáljuk.