Készítsünk aktív kovászt. (az anyakovászból vegyünk ki kb 43-45 grammot. Adjunk hozzá ugyanennyi vizet, majd összekeverés után szintén 43-45 gramm BL80 lisztet. Hagyjuk felhabosodni (kb 4 óra).
Keverjük a kovászt a vízbe, majd szitáljuk bele a hozzávalókat kivéve a sót.
Dagasszuk össze, majd pihentessük 20 percig. Adjuk hozzá a sót és dagasszuk további 5 percig. (dolgozzunk géppel)
Osszuk szét a tésztát 2 részre egy zárható dobozba. Hagyjuk pihenni 1 teljes órát, majd fél óránként hajtsuk a tészta széleit középre, majd fordítsuk a hajtással lefelé. Ezt addig ismételjük fél óránként, míg a tészta a duplájára nem dagad.
A tésztát tegyük asztalra és terítsük szét, mint egy nyitott könyvet. A két szélét hajtsuk középre, majd tekerjük fel, mint egy csigát. Húzzuk meg több irányba míg gömböt nem kapunk.
Újabb fél óra múltán, ha a tészta érzésre elég paplanos tapintású és elég gáz buborék van benne, akkor az előző lépést nem kell megismételni. Nyomjuk a cipónkat magokkal teli tálba, majd mehet (maggal lefelé) a szakajtóba.
Tegyük hűtőbe és kelesszük 12 órán át.
Mielőtt sütni kezdenénk vegyük ki a hűtőből és hagyjuk közel szobahőmérsékletűre melegedni (kb 1-2 óra). Ha megmozgatjuk a szakajtót, akkor a cipónk könnyedén mozog benne.
Hevítsük fel a sütőt 220-230 °C-ra, tepsivel és egy kis fém tálkával együtt.
Amikor eléri a hőfokot a cipókat borítsuk sütőpapírra és keresztben vágjuk meg. Csúsztassuk deszkára és vessük be. A tálkába tegyünk 1 dl forró vizet.
25 percig süssük így kis gőzzel, majd vegyük le 190°C-ra, és süssük tovább amíg az alja kopogni nem kezd.(kb 30-50 perc, sütőtől függ)