Sokféle citromtortát kóstoltam már, de egyik sem volt igazán citromos és üdítő. Készítettem egy sajátot.Citrus Bomba - Egy jó fekete mellé isteni! Minden cukiban lehetne ilyen.
Szükséges eszközök
180°C-ra előmelegített sütő
szakácsfáklya
motoros habverő
habzsák+csillagcső
Hozzávalók
28 cm-es tortaformához
200gpuha vajPresident
200gporcukorszitált
200gfinomlisztszitált
4dbtojásszétválasztva
2dbcitrom levekifacsarva, szűrve
3-4evőkanálmézédességtől függ
Windhab + dekor
3tojásfehérje
210gkristálycukor
3cseppecet
1dblime
2-3evőkanálkandírozott narancs
Hogyan készül?
Tegyük a keverőgép üstjébe a vajat, a tojássárgáját és a porcukrot, majd magas fordulaton alaposan dolgozzuk össze.
A tojáshabot és a lisztet lassú fordulaton adjuk hozzá 3 adagban. Egy adag liszt, egy adag hab, keverés...és így tovább.
Vajazott formába öntsük, majd szépen terítsük szét. 25 percig süssük a sütő középső rácsán, alsó-felső sütési módban.
Ha már szép karamell színű, kész. Reszeljük le a két citrom héját és egy sütőpapíron tegyük be a lezárt sütőbe, hogy kiszárítsuk. Ezt dekornak használjuk és a végén csak a kifacsart fehér részt dobjuk majd ki.
A citrom levét keverjük össze mézzel. Saját ízlésünknek megfelelően állítsuk be, erre nincs recept.
A formában kihűlt nehéz felvert tetejére csurgassuk rá a keveréket. A szélekre is jusson, amit vékony csíkban díszítsünk meg a citromhéjjal.
Tegyünk fel egy edényben 1 liter vizet forrni. Az extra tojásfehérjéket tegyük egy mély (!) tálba, amiben fel tudjuk verni a gőz felett a habot. A fehérje mellé adjuk hozzá a cukrot és a 3 csepp ecetet. Gőz felett verjük kemény, fényes habbá. Amikor a habverő végén "hegyesedik" a habunk, akkor készen is van.
Habzsákba téve is használhatjuk, vagy akár adagokban is rátehetjük a felvert tetejére, mintha tejszínhab lenne. Égetni sem kötelező így is finom lesz.
Végső dekorként kandírozott narancsot és reszelt lime héjat használjunk. Örök páros az arany és a zöld.
Jegyzet
Jó sütést, remélem hétvégén az asztalra is kerül nálatok.