Kedvet kaptunk az ünnepi készülődésben a hagyományos ízekhez. Brikett parázs mellett borozgattunk kint és közben rotyogott a toros.
Hozzávalók
I. fejezet
60gsertészsír
340ghagymaapróra vágva
150gkolozsvári szalonnaszeletelve
230gfüstölt borda porcdarabolva
165gfüstölt kolbászkarikázva
12gfokhagyma
II. fejezet
750gsertés lapockadarabolva
8dlalaplé
100gkistermelői savanyú káposzta
3evőkanálgersli
2dlzöld veltelini
fűszerpaprika, kömény, só
Tálaláskor
tejföl
kovászos kenyér
Hogyan készül?
A római egyessel jelzett hozzávalókat kezdjük el összesütni a forró öntöttvas edényben. Mivel minden hozzávaló nagyon jó ízekkel van megáldva, szó szerint mindent csak rakjunk az edénybe és főzzük össze. Utána mehet a hús és a káposzta.
Az ilyen téli főzések alkalmával 2 dologgal játszhatunk. Az egyik, hogy az erősen főzést igénylő hozzávalókat az edény oldalához soroljuk. Itt a két oldalról feláramló hő erősebb. A másik, hogy a grill fedelét csak éppen zárjuk le és hagyjunk egy kis rést (max 3 mm). Nyitott kémények mellett az extra "segítség" magasabb hőt eredményez a grill belsejében és nem kell attól tartanunk, hogy az étel túl lassan készül majd el. Ezzel a technikával 150°C helyett 200-220°C is elérhető, a nagy hidegben. Természetesen ezt akkor vessük be, ha biztosan be tudjuk fejezni a ételkészítést.
Ha a hús puha, akkor fűszerezzük meg és kóstolás után sózzuk is. Végül öntsük rá a fehér bort és hagyjuk készre főni.
Jegyzet
Szerintünk kicsit kevés lett benne a káposzta, de ízlések és pofonok.