Go Back

Fehércsokis-tökmagos donuts

Szeretnénk megosztani veletek kedvenc fánk receptünket és ízesítésünket.Biztosan megvan mindenkinek a bevált receptje, de tájékozódni azért még lehet. Most is Stiller Tomi séfünk segítségével.
Adag 10 darab

Hozzávalók

Előkovász

  • 50 g langyos tej
  • 50 g finomliszt
  • 20 g porcukor
  • 3,5 g porélesztő

Fánktészta

  • 450 g finomliszt
  • 200 g tej
  • 30 g porcukor
  • 2 db tojás sárgája
  • 50 g olvasztott vaj
  • 4 g

Sütés

  • 1,5 l olaj

Hogyan készül?

  • Fánk készítéshez először készítünk egy előkovászt, vagy ahogy az angol szaknyelvben hívják poolish-t. Ennek lényege, hogy 50 g langyos tejet, 50 g finomlisztet, 20g porcukrot és 3,5 g porélesztőt összekeverünk egy tálkában és hagyjuk felhabosodni. Ezzel a módszerrel az élesztő jóval erősebb lesz, mert már találkozik a hozzávalókkal és sokkal könnyebben fogja megnövelni a tésztánk térfogatát.
  • Amikor már elég kráteres a felülete és az illatán is érezzük a fermentáltságot elkészítjük a tésztát.450 g finomliszt, 200g tej, 30g porcukor, 2 tojássárgája, só, 50 g olvasztott vaj. A rumot mindenki szája íze szerint adja hozzá.Szitáljuk egy tálba a száraz anyagokat, majd jöhet a tej, a tojás és az előkovász. Kezdjük el lassan dagasztani, majd amikor már kezd összeállni akkor dolgozzuk bele a vajat és a végén a sót.Folpack fóliával fedjük be a tésztát. Ne a tálat, közvetlenül a tésztára feszítsük a fóliát. Meleg helyen kelesszük a duplájára, majd vegyük ki egy lisztezett felületre. Finoman nyújtsuk ki téglalappá, majd a felső 1/3-át hajtsuk középre. Ezt fedjük be az alsó 1/3-dal, mintha egy könyvet csuknánk be. Tegyünk fóliát egy tepsibe, majd a hajtással lefelé fektessük rá a tésztát. Ismét fedjük le szorosan fóliával. Hagyjuk kelni levegősre. Nem kell méretet nézni, csak tapintása érezzük levegősnek. Ezt a lépést ismételjük meg még 1x.
  • Most nyújtsuk ki kb ujjnyi vastag lappá. Nagy méretű szaggatóval formázzuk ki a fánkokat. Mi donuts-ot készítettünk így a közepét kilyukasztottuk (ezeket is ki lehet sütni és a gyerekek imádják). Tegyük a fánkokat méretének megfelelő kis sütőpapír lapokra. Sütéskor ennek nagyon fontos szerepe lesz.
  • Rendezzük el ezeket egy tepsin, fedjük le ruhával és tegyük meleg helyre. Hagyjuk, hogy egészen lufisra megkeljen. Közben hevítsünk 2 liter olajat kb 150°C-ra. Tegyük a tepsit közel a tűzhelyhez. Csipjük el a papír két szélét és óvatosan "borítsuk" fejjel lefelé a fánkot az olajba. Így a felső gázokkal teli felület alulra kerül és a hő hatására elkezdi felnyomni a fánkunkat. Ettől lesz szalagos. Nem kell fedni, nem kell sépci lábas. A tésztában lévő gázbuborékok mennyisége adja a fánk méretét. Fontos, hogy sütés előtt jól ki legyen kelesztve a formázott fánk.
  • Sütéskor először az alsó rész kapjon egy kevés színt, majd fordítsuk meg, hogy a másik irányba is tudjon növekedni. Ezután már a mi dolgunk, hogy mennyire sütjük meg. Mivel eléggé levegős a tészta, így nem kell sokáig, nehogy túl szívja magát olajjal.

Jegyzet

A fotón mi madrés fánkot kattintottunk le, ami más pálya, de a klasszikus élesztős fánkot Mi is így készítjük.
Aktuális kedvencünk a bourbon vaníliás-fehér csokis, tökmagos fánk.
A csokit a csomagolásban a kályha közelébe tesszük és hagyjuk felolvadni. Levágjuk a tasak egyik sarkát és kész is a csokimáz. Végig csurgatjuk rajta, megszórjuk vaníliás cukorral és pirított-tört tökmaggal.
Szerző: Stiller Tamás
Fogás: Desszert
Keresőszó: donuts, fánk, fehércsokis, tökmagos