Egy megbízható fonott kalács recept nélkül azért nem hagynánk ki. Akik először próbálkoznak nekik feltétlenül ajánljuk ezt a receptet.
Hozzávalók
Előkovászhoz (poolish):
155glangyos tej
100gfinomliszt
7gporélesztő
25gfriss élesztő
Egy kb. 900 grammos kalácshoz
300gfinomliszt
65gextrafinom liszt
100glágy vaj
75gporcukor
1dbM-es egész tojás
2dbM-es tojás sárgája
1csomagbourbon vaníliás cukor
4gsó
Hogyan készül?
Az előkovász alapanyagait keverjük össze és várjuk meg, amíg kráterszerű lyukak jelennek meg a tetején.
A dagasztógép üstjébe tegyünk bele minden hozzávalót. Öntsük rá az előkovászt és dagasszuk ki. A tészta akkor jó, ha elválik az üst falától. Ha ez nem történik meg, akkor óvatos liszt szórásokkal segítsük elő. Ellenkező esetben a tészta túl lágy lesz és a fonatok sütés közben szétszakadnak.
Hagyjuk a tésztát duplájára kelni, majd szedjük 3 egyenlő súlyú darabra. Készítsünk belőle rudakat, majd nem túl szorosan fonjuk meg. Természetesen lehet több szálból is fonni.
Tegyük olajjal megkent sütőpapírra és kendővel letakarva hagyjuk kelni. Ha már a duplájára dagadt és kellemesen remeg, ha megrázzuk, akkor kenjük le tojással. (használhatunk tojás+tej vagy tojás+tejszín keveréket is).
Melegítsük elő a sütőt 215°c-ra.
Mielőtt betennénk kenjük le még egyszer, majd süssük szép barnára.
Jegyzet
Formában is süthetjük kinek melyik a szimpatikusabb és biztosabb.