Go Back

Tökmaglisztes zöld borsos kovászos kenyér

A múlt heti kenyerünk receptje tökéletesítve lett, így ezt most tesszük közzé. Kovászos kenyér sütők örülni fognak.

Hozzávalók

  • 250 g langyos víz
  • 100 g aktív kovász (80%-os hidratáltságú)
  • 240 g durum liszt
  • 115 g BL55-ös liszt
  • 30 g Pepo Papa tökmag liszt
  • 14 g
  • 4 g zöld bors
  • 40 g Pepo Papa tökmag

Hogyan készül?

  • A kovászt a vízbe tesszük és darabosra csipkedjük.
  • Hozzá szitáljuk a liszteket és kézzel összekeverjük.
  • 1 óra múlva vizes kézzel beledolgozzuk a sót és a mozsárban összezúzott zöld borsot.
  • 1 óra múlva formázzuk félgömb alakúra és durvára tört tökmagba forgatva szakajtózzuk (0,5kg-os kerek forma).
  • Letakarva langyos helyen kelesszük 4 órát, majd 220°C-os sütőben gőzzel együtt süssük 20 percig. Végül 220°-on légkeveréssel további 15 perc alatt készre sütjük.

Jegyzet

Kovász helyett használhatunk élesztőt, amit egyből a vízben keverünk el.
Aki esetleg érzékeny a borsra az felezze meg a mennyiséget.
Szerző: Stiller Tamás
Fogás: Kenyér
Keresőszó: kovászos kenyér, tökmag liszt, tökmagolaj