Go Back

Gorgonzolás karfiol krém friss medvehagymás pesto-val

Adag 2 személy

Hozzávalók

1 adag medvehagymás pesto-hoz

  • 1 csokor medvehagyma
  • 1,5-2 dl olívaolaj
  • 2 evőkanál tökmagolaj (Pepo Papa)
  • 3-4 evőkanál reszelt parmezán

Gorgonzolás karfiol krém

  • 1 közepes fej karfiol (rózsáira szedve, mosva)
  • szegfűszeg, citrom, só
  • 100 g gorgonzola
  • 150 g vegaföl
  • 1 dl zabtej
  • 1/2 db lime leve

Hogyan készül?

Medvehagymás pesto

  • Medvehagyma pesto-t már a múlt héten elkészítettem, hogy jól összeálljon. A legfontosabb, ami minden más fűszerfélét is érint (petrezselyem, bazsalikom, de akár rukkola is), hogy felhasználás előtt forró vízbe kell tenni kb. egy percig, majd gyorsan lehűteni. Két okból. 1., sterilizálni kell felhasználás előtt a leveleket, hogy a végtermékünk ne romoljon meg. 2., felerősíti a színét, amit a hűtés megőriz és kihűtve rögtön fel is tudjuk használni.

Gorgonzolás karfiol krém

  • A karfiolt gőzöljük vagy rövid lében pároljuk meg. A vízbe tegyünk 4-5 szem szegfűszeget, 2 evőkanál friss citromlevet és egy evőkanál sót. Kb. 10 percig fedő alatt pároljuk (brézeljük).
  • Tegyük a turmixgépbe a vegafölt, a zabtejet és a karfiolt. Kezdjük el egészen krémállagúra turmixolni, majd adagokban adjuk hozzá a gorgonzolát. Lime lével és sóval ízesítsük be.

Csicseriborsó

  • A csicseriborsónál a legfontosabb tudnivalók, hogy ha szárazat veszünk akkor be kell áztatni 8-12 órán át. Változó, de 8 óra múltán próbáljunk meg egyet szétrágni, ha középen érzünk egy borsszemnyi kemény részt, akkor onnan még kb 1 óra. Nem árt legalább kétszer lecserélni közben a vizet.
  • Ha a csicseriborsót szét tudjuk rágni és határozottan nyers borsó íze van, akkor főzzük meg azonnal (sós vízben). Ne várjunk vele. Főtt állapotban a hűtőben minimum 1 hétig eláll. Magas fehérje tartalma miatt kedvelt saláta adalék.
Szerző: Stiller Tamás
Fogás: Egytálétel, Vegetariánus
Keresőszó: karfiol, medvehagyma, pesto, vegetariánus, zöldséges