Go Back

Zellerkrémleves savanyított zöldséges krutonnal

Minden körülmények között is leves, leves, leves! A hétköznapi hideg estéken jól esik kanalazni egy tányér forró levest. Nemcsak folyadékot viszünk be, hanem hozzájutunk a napi tökmagolaj adagunkhoz és még jól is alszunk, hiszen nincs tele a hasunk nehéz falatokkal.
Adag 4 személy

Hozzávalók

Zellerkrémleves

  • 1 db nagy fej zeller
  • 1 db közepes méretű burgonya
  • 1 szál szárzeller
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 l víz
  • 150 g vegaföl
  • 1 db lime leve
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 4 evőkanál napraforgóolaj

Savanyított zöldség

  • 2 evőkanál ánizsgyökér (apróra vágott)
  • 2 evőkanál szárzeller
  • 2 evőkanál lilahagyma
  • só, lime

Tálaláshoz

  • Pepo Papa tökmagolaj és pirított chiamag

Hogyan készül?

  • Az apróra vágott zöldségeket vékonyan besózzuk és meglocsoljuk a lime levével.
  • A zellert tisztítsuk meg, és a tiszta héjakat főzzük ki egy evőkanál sóval ízesített vízben (2l).
  • A tisztított zellert, burgonyát vágjuk hasábra, majd a hevített olajon pirítsuk körbe. A fokhagymára csapjunk rá tenyérrel és dobjuk közé. Amint az alaplé felforrt öntsük fel vele a zöldségeket, hogy éppen elfedje a folyadék.
  • Főzzük készre, majd botmixerrel pépesítsük. Külön tálban a vegafölt keverjük össze 1 merőkanálnyi félkész levessel, majd a keveréket öntsük vissza.
  • Ízesítsük sóval, köménnyel és lime levével. Végeredményül egy kellemesen savas, tartalmas krémlevest kaptunk.
  • A kovászos baguettet locsoljuk meg olívaolajjal és serpenyőben lassan pirítsuk meg. Tegyünk rá a savanyított zöldségekből és szervírozzuk.
Szerző: Stiller Tamás
Fogás: Leves, Vegetariánus, Zöldséges
Keresőszó: krémleves, tökmagolajos, vegetariánus, zeller, zöldséges