Go Back

Füstölt karfiol, spenót pürével és sajtropogóssal

A húsmentesség nem divat, hanem a kiegyensúlyozott étrend része. Sokszor jobban esik egy könnyű zöldséges vacsora, mint ha degeszre ennénk magunkat hússal. Mondjuk úgy: hangulat kérdése. Két főszereplőnk a karfiol és a spenót, de csentünk bele annyi plusz kalóriát, hogy jól esett minden falatja.
Adag 4 személy

Hozzávalók

  • 1 db közepes méretű karfiol
  • fél kávéskanál szegfűszeg
  • 200 g spenót
  • 20 g vaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 150 g vegaföl vagy tejföl
  • fél db lime leve
  • 100 g trapista sajt

Hogyan készül?

  • A karfiolt virágjaira szedjük. Pároló edényben vizet melegítünk, besózzuk és beletesszük a szegfűszeget. A fűszeres gőzben roppanósra pároljuk a karfiolt (kb 10 perc).
  • Faszenet izzítunk és bekészítünk néhány ág rozmaringot. A parázsra kis fészket rakunk belőlük és szórunk mellé egy marék Weber Sertéshús füstölő fachipset. Fedő alatt kb. 30 percig füstöljük és néha alápillantunk nem égett-e meg a karfiol.
  • Közben serpenyőben fokhagymás olvasztott vajban megfonnyasszuk a spenótot. Turmixgépbe tesszük és a krémmel együtt lepépesítjük. Pár csepp lime és só után ízesítsük ízlésünk szerint extra fokhagymával.
  • A sajt ropogóshoz reszeljük le a sajtot és tapadásmentes serpenyőbe szórva alacsony hőfokon pirítsuk, amíg ki tudjuk szedni egyben a sült sajtot. Tegyük rácsra, hogy gyorsabban lehűljön.

Jegyzet

Tálaláskor a pürére tegyük a füstölt karfiolt és állítsunk mellé egy félbevágott sajtot. Pirított chia maggal, sóval és paprikával még tovább fokozhatjuk az élményt.
 
Ez az étel akkor is nagyszerű, ha a zsák alján csak egy maréknyi faszén maradt és valami gyorsat sütnénk vele.
Szerző: Stiller Tamás
Fogás: Egytálétel
Keresőszó: grill, karfiol, sajtos, spenót, vegetariánus, zöldséges