A burgonyát mossuk meg és kézi szeletelőn vágjuk a lehető legvékonyabbra. Tegyük egy tálba és locsoljuk meg vékonyan citromlével és finoman sózzuk be. Kézzel jól mozgassuk át a szeleteket. Amíg felkészülünk a sütésre tegyük félre.
Az olajat egy magasított serpenyőbe tegyük és kezdjük el melegíteni 160-170 °C-ra. A hőfokot maghőmérővel ellenőrizzük és hagyjuk is a szondát az olajban sütés közben. Erre azért van szükség, hogy kontrollálni tudjuk a hőfokot az olaj alatt. Nagyon fontos, hogy a szonda az olaj közepét mérje.
Készítsünk elő egy tepsit, béleljük ki papírtörlővel. Helyezzünk rá egy rácsot (elvileg a sütőhöz adtak), ezen fogjuk lecsepegtetni a kész chips-szet. Ha nincs rács, maradhat a tepsiben is a kisült chips. Nagyon fontos, hogy ne tegyük magas falú tálba, mert a távozó gőz puhítja a burgonyát. Ha csak a sütőlemez érhető el, akkor az egyik oldalát emeljük fel egy összehajtogatott kendővel. Így a chips alól az olaj ki tud folyni és fel tudjuk itatni papírral.
Sütéskor figyeljünk arra, hogy az olajba tett burgonyák ne érjék egymást, hagyjuk helyet köztük. Így sokkal hatékonyabban tudunk sütni és az olaj hőmérséklete sem esik le.
Még egy teendőnk van. A burgonya szeleteket tegyük egy tiszta kendőre, hogy a képződő levet le tudjuk róla itatni.
Készen állunk a sütésre. A látható felület 50-70% át töltsük meg a burgonya szeletekkelés süssük aranybarnára. Ezután fordítsuk meg és süssük készre a másik oldalát is. Látni fogjuk, hogy a burgonya körül egyre kevesebb buborék képződik és az olaj visszamelegszik a sütés végére.
Szedőkanállal először a serpenyő felett csepegtessük le az olajat, majd tegyük át a rácsra.
Folytassuk a sütést és közben figyeljük a hőfokot, ami semmiképpen se emelkedjen 170°C fölé.
Az olajat hűtsük le és leszűrve, zárható üvegben tegyük el a következő felhasználásig.