Go Back

Házi készítésű chips

Meglepő lehet majd a leírásban, hogy az olajban sütött burgonyához főzéshez valót használok. Ez a benne lévő keményítő tartalom miatt nagyon is hasznos lesz most számunkra, ha ropogós chipset szeretnénk készíteni.
Adag 4 személy

Hozzávalók

  • 4 db közepes méretű főzőburgonya (rózsa héjú)
  • 1 db lime vagy citrom
  • 1 l olaj sütéshez

Hogyan készül?

  • A burgonyát mossuk meg és kézi szeletelőn vágjuk a lehető legvékonyabbra. Tegyük egy tálba és locsoljuk meg vékonyan citromlével és finoman sózzuk be. Kézzel jól mozgassuk át a szeleteket. Amíg felkészülünk a sütésre tegyük félre.
  • Az olajat egy magasított serpenyőbe tegyük és kezdjük el melegíteni 160-170 °C-ra. A hőfokot maghőmérővel ellenőrizzük és hagyjuk is a szondát az olajban sütés közben. Erre azért van szükség, hogy kontrollálni tudjuk a hőfokot az olaj alatt. Nagyon fontos, hogy a szonda az olaj közepét mérje.
  • Készítsünk elő egy tepsit, béleljük ki papírtörlővel. Helyezzünk rá egy rácsot (elvileg a sütőhöz adtak), ezen fogjuk lecsepegtetni a kész chips-szet. Ha nincs rács, maradhat a tepsiben is a kisült chips. Nagyon fontos, hogy ne tegyük magas falú tálba, mert a távozó gőz puhítja a burgonyát. Ha csak a sütőlemez érhető el, akkor az egyik oldalát emeljük fel egy összehajtogatott kendővel. Így a chips alól az olaj ki tud folyni és fel tudjuk itatni papírral.
  • Sütéskor figyeljünk arra, hogy az olajba tett burgonyák ne érjék egymást, hagyjuk helyet köztük. Így sokkal hatékonyabban tudunk sütni és az olaj hőmérséklete sem esik le.
  • Még egy teendőnk van. A burgonya szeleteket tegyük egy tiszta kendőre, hogy a képződő levet le tudjuk róla itatni.
  • Készen állunk a sütésre. A látható felület 50-70% át töltsük meg a burgonya szeletekkelés süssük aranybarnára. Ezután fordítsuk meg és süssük készre a másik oldalát is. Látni fogjuk, hogy a burgonya körül egyre kevesebb buborék képződik és az olaj visszamelegszik a sütés végére.
  • Szedőkanállal először a serpenyő felett csepegtessük le az olajat, majd tegyük át a rácsra.
  • Folytassuk a sütést és közben figyeljük a hőfokot, ami semmiképpen se emelkedjen 170°C fölé.
  • Az olajat hűtsük le és leszűrve, zárható üvegben tegyük el a következő felhasználásig.

Jegyzet

Jó chips sütést kívánok!
Szerző: Stiller Tamás
Fogás: Snack
Keresőszó: burgonya, chips