Tengeri halak grillezve, céklás-tökmagos bulgurral
A hétvégén napos idő lesz, így itt az ideje egy kis kerti grillezésnek. A nehéz húsok helyett, könnyedebb falatokra vágytunk. Ropogósra sült halra és színpompás falatokra.
Adag 4személy
Hozzávalók
1dbtengeri durbincs
1dbtengeri sügér
lime, só
200gbulgur
500galaplé vagy víz
1kávéskanálsó
3dbkisebb (sonka) hagyma
1dbnagy cékla
olíva olaj, só
1csokorpetrezselyem
100-125gspenót
3evőkanálPepo Papa tökmag(pirított)
vaj, friss kakukkfű
Hogyan készül?
Először is a halakat 4 milliméterenként beirdaljuk, majd lime levét csepegtetjük rá és alaposan besózzuk kívül-belül. Amíg dolgozik a só, addig befűtjük a grillt.
A céklát vágjuk cikkekre, tegyük alufóliába, locsoljuk meg olívaolajjal, majd sózzuk meg. Becsomagolva tegyük sütőtálba és 200°C-on süssük puhára. (kb. 30 perc) Ha a kés átszalad rajta, akkor csomagoljuk ki és hagyjuk lehűlni. Ezután tudjuk csak a kés tompa oldalával finoman lehúzni róla a héját.
A bulgurt mérjük egy fazékba, öntsük rá a folyadékot, tegyük bele a megtisztított és felezett hagymákat, sózzuk és fedő alatt kezdjük el főzni. Először a legmagasabb fokozaton kezdjük, majd amint elkezd forrni a víz vegyük le a harmadára és kb. 10 percig főzzük. Fedő alatt hagyjuk egészen tálalásig.
Ha a grill már beizzott (190-200°C) a halakat húzzuk nyársra. A faszenet húzzuk a grill két oldalába, hogy középen ne legyen parázs a halacskák alatt (indirekt sütési módban). Az üres sávba tegyünk be egy kis méretű alutálcát vagy fóliacsíkot, ami felfogja a lecsepegő szaftot. Kezdjük el sütni a halakat. Nagyon fontos, hogy ne legyen a parázs felett a hal, hanem legalább 2 centiméterre a parázs szélétől. Ha láthatóan elkezd sülni, akkor fordítsunk rajta, hogy másik oldal is megsüljön. Lezárt fedél alatt süssük tovább.(!) Határozottan sültnek kell lennie a halnak, akkor lesz olyan ropogós és ízletes, mintha grillcsirkét ennénk. Akinek van otthon füstölő fája, az a végén fokozza vele az ízeket és a színeket.
A főtt bulgurt tegyük egy keverőtálba. A céklát kockázzuk fel, a petrezselymet vágjuk apróra. A spenótot 2 evőkanál vajon pillanatok alatt fonnyasszuk meg. Még üde zöld színében adjuk a bulgurhoz és keverjük össze az egészet a tálban.
Jegyzet
Tálaláskor a ropogósra sült halakat végül kakukkfüves olvasztott vajjal kenjük át és tegyük a köretre. Szórjunk pár pirított tökmagot is mellé.