A burgonyát mossuk meg, vágjuk őket félbe és tegyük tűzálló tálba. A céklát is mossuk meg alaposan és hámozzuk meg (jobb, ha gumikesztyűben tesszük). Negyedeljük és rakjuk a burgonyák közé. Ezután a parasztsonkákat tekerjük fel, majd vágjuk középen ketté. Dugdossuk a zöldségek közé, hogy a füstös, sós íz mindenfelé szét tudjuk áradni. Óriási lesz! (ide még jöhet az a pár szem paradicsom, de nélküle is el fog fogyni)
Öntsük az olajat egy serpenyőbe, tegyük bele a rozmaring ágat és a fokhagymát. Kezdjük el közepes lángon melegíteni. Amint már a levegőben is érezzük a rozmaring és a fokhagyma illatát az egészet öntsük rá a burgonyára. Fogjuk meg a tálat és óvatosan rázzuk meg, hogy az olaj szétterüljön.
200°C-os sütőben süssük 30 percig. Engem nem zavar, ha túl sül a burgonya és törik, de ellenőrizzük az utolsó 5 perc előtt.
Tegyük ki egy hőálló alátétre. A hagymát és a petrezselymet vágjuk apróra és szórjuk a sült zöldségek tetejére. A balzsamos glaze boltban kapható, de magunk is elő tudjuk állítani. Balzsamecet, méz és ha van egy kevés bor (vagy verjus) is jó bele. Vékonyan csurgassuk végig az aljától a tetejéig, majd forgassuk össze.