A vajat egy 3 literes fazékban felmelegítjük és megpároljuk rajta a póréhagymát. A felhasználható nyesedékeket alaposan megmossuk és sós vízben (1,5l) kifőzzük alaplének. Ha a póréhagyma már puhul hozzáadjuk az egészen kis kockákra vágott burgonyát, és répát. Felöntjük az alaplével és mindent puhára főzünk. (10 perc)
Tegyünk bele 3 db babérlevelet, 5 szem zöldborsot (nem kötelező), fél kávéskanál egész köményt és 2 gerezd fokhagymát.
Ha kész hozzuk le a tűzről és pépesítsük botmixerrel. Egy kis tálba tegyünk egy kis pohár tejfölt vagy 75 g vega krémet és egy-két merőkanál levessel keverjük simára. (hőkiegyenlítünk). Keverjük el a zöldségkrémben és ízesítsük sóval és 2 evőkanál Sauvignon Blanc-kal (vagy más fehér borral). Már ne forraljuk, csak hagyjuk 10 percig állni.
Vajazzuk meg egy szelet kenyér mindkét oldalát. Vágjuk kockákra és serpenyőben pirítsuk meg.
Jegyzet
Merjük a levest egy nagy bögrébe, tegyünk bele egy marék kenyérkockát, szórjuk meg parmezánnal és apróra vágott snidlinggel.