A lencsét mossuk meg és áztassuk be kb. fél órára. Közben melegítsük meg az alaplevet. Bármilyen húsleves maradék megteszi, csak ne vízzel főzzük.
Tegyük egy nagyobb, szélesebb fenekű fazékba a lencsét, a babérlevelet és az egész hagymát, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy egy vékony folyadék réteg legyen a lencse felett. (Ha a vízbe dugjuk a kis ujjunk, akkor az első percig érjen a folyadék) Kezdjük el főzni a lencsét.
Közben lencse méretű kockákra vágjuk a répát, a füstölt, főtt húst és az uborkát. Utóbbit vékonyan meg is hámozhatjuk. Egy töltött tojásba, szendvicskrémbe nyugodtan felhasználhatjuk a levágott részeket. Ezekkel a hozzávalókkal az ételünk ízben gazdagabb lesz, a formák egyezésével pedig mutatós is.
Folyamatosan ellenőrizzük, hogy a lencse fölött max 0,5 cm folyadék legyen. Ha a lencse majdnem kész, akkor adjuk hozzá a kockákra vágott hozzávalókat. Vegyük lentebb a hőt alatta és szépen lassan főzzük készre.
Serpenyőben olvasszuk meg a sertészsírt és futtassuk rajta át a hagymát, majd a lisztet. Öntsünk rá egy kevés folyadékot, majd paprikázzuk meg és keverjük el benne a dijoni mustárt. Ezek után a megmaradt folyadékkal felöntjük, hogy főzelék sűrűségű legyen a rántás. A már készre főtt lencséhez öntjük és forralunk rajta egyet.
Lezárjuk és vajat adunk hozzá, majd lefedve hagyjuk kb 20 percig. Az edény fülét megragadva mozgassuk meg a lencsét. Kóstoljuk meg és ha nem elég fanyar, akkor savanyúság lével ízesítsük tovább. Teltebb, gazdagabb ízeket kapunk.