Újra teljes a házi zöldfűszer állományom, hála az Iván kertészetnek akikkel már 2014 óta dolgozom együtt és segítik munkámat. Mivel nagy hal imádók vagyunk, kértem a szettbe kaprot és citrom illatú kakukkfüvet. A frissességet így ünnepeltük: Ropogósra sült lazac, vajas-boros tengergyümölcsei raguval.
Adag 2személy
Hozzávalók
300-400glazac filénem mosott, csak szárazra törölt
olívaolaj
citrom illatú kakukkfű
só
250gtengergyümölcsei
40gvaj
1dlfehér bor
2dbkisebb répakockára vágva
1dbszárzellerkockára vágva
1dbsalotta hagyma
1negyedcitrom
kapor
3-4dbmedvehagyma levél
alaplé
Hogyan készül?
A lazac bőrét vastagságtól függően 1x vagy 2x hosszanti irányban bevágjuk. Így nem ugrik össze sütéskor.
Serpenyőt hevítünk, majd olíva olajat teszünk bele. Megfogjuk a filé egyik végét és szépen lassan lefektetjük a lazacot a bőrös oldalára. Fokozatosan érintkezzen a forró felülettel. Lecsavarjuk a legkisebb állásra a hőt és lassan kb 15 percig kíméletesen sütjük. Tegyünk a serpenyőbe egy kevés citromos kakukkfüvet és, ha nagyon hideg a konyha fedő alatt is süthetjük.
A ragu zseniális. A hagymát a zöldségeket vajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a tenger gyümölcseit. Közepes lángon párhuzamosan a lazac sütésével elkészítjük a ragut. Hagyjuk, hogy a vaj beleivódjon a kagyló húsba. Nagyon minimális folyadék kell hozzá, ezért inkább a citromon és a boron van a hangsúly. Ezekből sem kell sok csak érezzük. A legtöbb halas étel citromos, ezért most igyekezzük visszafogni magunkat.
Jegyzet
A raguba is tegyünk kaprot, hogy még kerekebb íze legyen.
A vajas szósz tunkolásához feltétlenül legyen otthon friss pékáru. Nekünk a reggel sült kovászos kenyérből jutott hozzá bőven.