Go Back

Ropogósra sült lazac, vajas-boros tengergyümölcsei raguval

Újra teljes a házi zöldfűszer állományom, hála az Iván kertészetnek akikkel már 2014 óta dolgozom együtt és segítik munkámat. Mivel nagy hal imádók vagyunk, kértem a szettbe kaprot és citrom illatú kakukkfüvet. A frissességet így ünnepeltük: Ropogósra sült lazac, vajas-boros tengergyümölcsei raguval.
Adag 2 személy

Hozzávalók

  • 300-400 g lazac filé nem mosott, csak szárazra törölt
  • olívaolaj
  • citrom illatú kakukkfű
  • 250 g tengergyümölcsei
  • 40 g vaj
  • 1 dl fehér bor
  • 2 db kisebb répa kockára vágva
  • 1 db szárzeller kockára vágva
  • 1 db salotta hagyma
  • 1 negyed citrom
  • kapor
  • 3-4 db medvehagyma levél
  • alaplé

Hogyan készül?

  • A lazac bőrét vastagságtól függően 1x vagy 2x hosszanti irányban bevágjuk. Így nem ugrik össze sütéskor.
  • Serpenyőt hevítünk, majd olíva olajat teszünk bele. Megfogjuk a filé egyik végét és szépen lassan lefektetjük a lazacot a bőrös oldalára. Fokozatosan érintkezzen a forró felülettel. Lecsavarjuk a legkisebb állásra a hőt és lassan kb 15 percig kíméletesen sütjük. Tegyünk a serpenyőbe egy kevés citromos kakukkfüvet és, ha nagyon hideg a konyha fedő alatt is süthetjük.
  • A ragu zseniális. A hagymát a zöldségeket vajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a tenger gyümölcseit. Közepes lángon párhuzamosan a lazac sütésével elkészítjük a ragut. Hagyjuk, hogy a vaj beleivódjon a kagyló húsba. Nagyon minimális folyadék kell hozzá, ezért inkább a citromon és a boron van a hangsúly. Ezekből sem kell sok csak érezzük. A legtöbb halas étel citromos, ezért most igyekezzük visszafogni magunkat.

Jegyzet

A raguba is tegyünk kaprot, hogy még kerekebb íze legyen.
 
A vajas szósz tunkolásához feltétlenül legyen otthon friss pékáru. Nekünk a reggel sült kovászos kenyérből jutott hozzá bőven.
 
Jó étvágyat kívánok!
Szerző: Stiller Tamás
Fogás: Főétel
Keresőszó: lazac, ragu, tengergyümölcsei, vajas-boros