Ha egy kedvenc hozzávalómból szeretnék új ételt kitalálni akkor az egyik legbeváltabb módszerem a szaglás. Például egy sajt illatából is sok ötlete támadhat az embernek. Éppen egy szép darab grana padano sajtot szagolgattam, és próbáltam elmélyülni az illatában. A frissen reszelt sajt illata enyhén savanykás (talán citrusos). Mi lenne, ha egy finom tárkonyos sajtlevest készítenék belőle? Megtörtént.
Hozzávalók
50gvaj
2dbkisebb hagymasaslik
1dbkisebb burgonya
7dlalaplévagy húsleves
75gcheddar
40ggarana padano
20gkeményítő
60ghideg víz
1gtárkony
10cseppfriss citrom
200ggarnéla
2evőkanálparadicsom kocka
1gerezdfokhagyma
olívaolaj
rozmaring, citromos kakukkfű, menta, petrezselyem
Hogyan készül?
A vajat olvaszd fel egy lábasban és süsd meg benne az apróra vágott hagymát és burgonyát.
Öntsd fel az alaplével és egy forralás után jöhetnek a lereszelt sajtok. Amint elolvadt öntsük bele a vízben oldott keményítőt.
Egy forralás után turmixoljuk le és adjuk hozzá a tárkonyt. Nem szabad ilyenkor már főzni hagyjuk, hogy a fűszer felázzon és átadja az ízét. Pár csepp citromlével vigyünk bele egy kis fanyarságot (lehet száraz bor is).
Én kovászos kenyértésztát csíptem el erre a célra de egy bolti leveles tészta is tökéletes. Locsoljátok meg fokhagymás olívaolajjal, rendezd el rajta a garnélát és a (héj nélküli) paradicsom kockát. Pár friss rozmaring levél, só és mehet a forró sütőbe.
Amikor kész még egyszer locsoljuk meg a fokhagymás olajjal és ne felejtsünk el friss üde zöld fűszert is mellékelni a friss leheletért.