Go Back

Hagymás-tejszínes-brokkolis kovászos kenyér rakottas (Old Bread Pudding)

Kenyeret nem dobunk ki! Főleg, amióta magunknak sütünk. Szerencsésnek érzem magam, hogy nem csak sütni tudom őket, hanem kreatívan felhasználni. Előző napi sütésből maradt egy szép adagnyi pulled pork, ami jó alapot adott neki.

Hozzávalók

Hozzávalók egy kerámia formához

  • 5-6 szelet öreg kovászos kenyér
  • vaj, só, bors
  • 1 db brokkoli róppanósra párolva
  • 1 csokor újhagyma apróra vágva
  • 6 dl 20%-os főzőtejszín
  • 4 db tojás
  • 1 csokor petrezselyem apróra vágva
  • 250 g sült hús maradék darabolva
  • 100 g érett gouda sajt reszelve
  • Pepo Papa tökmagolaj
  • vaj, pirított rusztikus kenyérmorzsa

Hogyan készül?

  • A szeletelt kenyeret kenjük meg vajjal, sózzuk, borsozzuk. Kapcsoljuk be a sütőt 220°C-ra, hőlégkeverés + grill módba. Tegyük a kenyereket egy sütőpapírozott tepsire és pirítsuk meg őket (max 5 perc). Hagyjuk ezen a hőmérsékleten és módban a sütőt. Ha kicsit lehűltek a pirítósok daraboljuk fel őket.
  • Keverjük össze a tejszínt a tojással. Adjuk hozzá az újhagymát és a reszelt érett sajtot.
  • Vajazzunk ki egy sütőformát és szórjuk meg kenyérmorzsával. Rendezzük el sakktábla szerűen a brokkolit, a kenyeret és a húst. Ha nincs sült hús maradvány akkor pár szelet paraszt sonka is megteszi. Öntsük le a tejszínes keverékkel és szórjuk meg petrezselyemmel és kenyérmorzsával. 15 percig süssük a 220°-os sütőben. Ha a teteje már megpirult csökkentsük a hőfokot 130°C-ra és süssük tovább 20 percig.Tálaláskor tegyünk rá sajtdarabokat, szórjuk meg kenyérmorzsával és vékonyan locsoljuk meg tökmagolajjal.
Szerző: Stiller Tamás
Fogás: Főétel
Keresőszó: brokkolis, hagymás, kovászos kenyér, rakottas, tejszínes