A nyár esti fröccsözések egyik alapkelléke a jó társaság mellett a finom, omlós pogácsa. Ebből is a mi kedvencünk a tökmagolajjal gyúrt krumplis pogácsa. Íme Séfünk receptje és az elkészítés.
Hozzávalók
40-60 db (szaggató mérettől függ)
440gleszitált kenyérliszt (BL80)
600gfőtt és kihűtött burgonya
100gPepo Papa tökmagolaj
12gsó
100glangyos kacsazsír
2dbtojás sárgája
Előkovász
7gporélesztő
70mltej
1evőkanálcukor
70gkenyérliszt
Díszítés
Pepo Papa tökmagpirított
Chiamag
Kenőtojás
1dbtojás sárgája
2evőkanáltej
pici só
Hogyan készül?
Az előkovász hozzávalóit keverjük össze és tegyük langyos helyre. Ez abban segít, hogy a megindult élesztő már találkozik a liszttel, így a tésztánk is szépen meg fog kelni. Amint megtriplázta magát használhatjuk.
Tegyünk minden hozzávalót a dagasztógép táljába kivéve a tökmagolajat. A burgonyát szitán törjük át, ne krumplinyomót használjunk.Kezdjük el dagasztani a tésztát pár percig alacsony fokozaton. Amikor már kezd összeállni jöhet a 100g tökmagolaj és eggyel magasabb fokozaton dagasszuk tovább. Szépen, lassan vékony sugárban adagoljuk hozzá a tökmagolajat, hagyjuk, hogy a tészta felvegye.
Lisztezett felületen ujjnyi vastagra téglalapra nyújtjuk. Harmadolva hajtogassuk a tésztát egyszer majd újra nyújtsuk ki ujjnyi vastagra és szaggassuk ki.
Hevítsük elő a sütőt 180°C-ra. Amíg ez megtörténik kicsit kel a tésztánk. Kenjük meg tojással és díszítsük pirított magokkal, végül 35 percig süssük.
Jegyzet
Mivel burgonyás pogácsáról van szó, szükséges ennyi idő, hogy átsüljön. Amikor kihűl kicsit esik a méret, de ez elfogadott.