Go Back

Falusi borjú tomahawk

Ha úgy hozná a sors, hogy elétek kerül egy borjú tomahawk, akkor adunk most hozzá egy kis útmutatót. Nem olcsó hús főleg marhából, ezért jó, ha felkészültek vagytok.
Adag 2 személy

Szükséges eszközök

  • Weber Mastertouch + steak sütő rács
  • Weber iGrill2 + 2 db szonda
  • Weber Prémium Faszén
  • Weber Füstölőfa - Marhahúshoz
  • Weber Grillcsipesz
  • Weber Kesztyű
  • Weber Begyújtó kémény - Weber begyújtó kocka

Hozzávalók

  • 2 db borjú tomahawk 400g/db
  • 4 kávéskanál basic rub só, tört bors, fűszerpaprika 2:2:1
  • olívaolaj
  • 70 g vaj
  • 2 db salotta hagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • friss rozmaring hajtások
  • 8 db kis méretű főtt burgonya
  • parmezán

Hogyan készül?

  • A borjút csomagoljuk ki és töröljük át papírtörlővel. Dörzsöljük be finoman olívaolajjal és szórjuk be mindkét oldalát a rubbal. Hagyjuk így 1 órát.
  • Egy teli kémény faszenet izzítsunk be, majd borítsuk a grill közepébe. Nyitott fedél mellett forrósítsuk fel a steak sütő rács betétet.
  • Egy igazi tomahawk sütő a csontnál ragadja meg a húst és úgy rakja a rácsra. Húzzunk kesztyűt, hogy ne égessük meg a kezünket. 2,5 perc után szintén kézzel fordítsuk meg és süssük újabb 2,5 percig. Maghőmérővel rámérve 45 °C-ot mutatott a kijelző.
  • A rács alól húzzuk félre a faszenet és alakítsunk ki indirekt zónát. Zárjuk el az alsó kéményt, majd dobjunk egy marék füstölőfát a grill aljába. Zárjuk le a fedelet és süssük tovább 70°C-os maghőig.
  • Tegyük a húst egy tányérra és a maradék parázson olvasszuk fel a vajat a rozmaringgal és a hagymákkal.

Jegyzet

Tálaláskor a húsra és a burgonyára öntsük a fűszeres vajat. Szórjuk meg parmezánnal és sópehellyel.
Szerző: Stiller Tamás
Fogás: Főfogás
Keresőszó: borjú, falusi, tomahawk