Pages Navigation Menu

Házi tészták

Már egy ideje házilag készítem el a tésztás ételeimet. Óriási élmény amíg az összeállított alapból végül megformálódik a tányérra kerülő étel lényege. Olyan, mintha arra a 10 percre egy kis műhelyben dolgozna az ember. Csinálja a kis cipőcskéket, kabátokat és amikor “felpróbálják”, látszik az arcokon, hogy ebben valódi tojás van, ami előtte egy csirke nevű állatban volt. A másik alkotója pedig a liszt, amit meg nem valami kétes adalékanyaggal helyettesítenek. Emlékszem a nagymamám tésztáira és biztos vagyok benne, hogy sokan szívesebben vesznek házi tésztákat, de előfordulhat, hogy éppen nincsen otthon egy zacskóval, akkor pedig milyen jó, ha van otthon tésztagép. Egy pillanatra se riadjunk meg, mert pofon egyszerűen el lehet készíteni a tésztát.

tészta csáky recept

Az alaprecept 1 adag tésztához:

  •  1 tojás
  •  100 gramm rétesliszt

Tészta gyúrás, tészta nyújtás géppel
Keverjük össze alaposan, dolgozzuk meg deszkán, és ha picit úgy érezzük, hogy nedves, akkor szórjuk meg liszttel. Ez azért fontos, nehogy beletapadjon a tésztagépbe. A nyújtási folyamatot a leírás alapján végezzük, de annyi kiegészítést azért tennék mellé, hogy tartsuk be a sorrendet 1-9-ig. Ne erőltessük a nyújtást, mert nem lesz szép egyenletes, ráadásul fárasztó is. Ha fokozatosan csináljuk, akkor durván 2 perc alatt készen is vagyunk vele.
Mielőtt nekiesnénk, jól rögzítsük le a gépet, mert könnyen elugorhat. Fontos, hogy a tészta nyújtás előtt a kezünkben legyen, ahogy nekem is a fenti képen. Ha a gépre terítjük, akkor a saját súlyától nyúlik meg, mert próbálja bevonszolni magát a rudak közé és nem lesz egyenletes. A gép alatt se gyűljön össze a tészta. Jogos lehet a kérdés, hogyha fogom is meg tekerem is, akkor hogy a viharba kerül ki alóla. Kérjünk bájos asszisztenciát, aki kihúzza, vagy amikor a tészta 85%-a már átment, akkor vegyük ki. Ha végig értünk a nyújtás összes fokozatán, kezdhetjük a formázást. Itt az a legfontosabb, hogy amikor kivágta a formát a gép, azonnal szedjük szét a metéltet vagy a spagettit, és terítsük ki egy enyhén lisztes deszkán, de akár egyből dobhatjuk is a vízbe.

Tészta főzés
Főzzük meg a tésztát. Na de hogy? A víz ne zubogjon, csak szépen egyenletesen forrjon. A tészta főzése maximum 6-7 perc. Aki olaszosan szereti (vagyis roppanósan), az kevesebb ideig főzze. Hogy pontosan meddig, azt mindenkinek magának kell kitapasztalni, a választott tészta fajtájától függően. Sót csak az utolsó percben adjuk hozzá, hogy érjen is valamit. Miután langyos víz alatt átmostuk, jól rázzuk meg és – mennyiségtől függően – locsoljuk meg vékonyan olíva olajjal, majd forgassuk meg, hogy mindenhova jusson az olajból. Így megakadályozzuk, hogy összetapadjon.
Ha nem rögtön fogyasztás előtt készítettük el, akkor még véletlenül se „mikrozzuk” tálalás előtt. Hagyjuk a szűrőben, forraljunk tiszta vizet, majd a forrásban lévő vízbe párszor lóbáljuk bele. Ne áztassuk, mert a cél csak az, hogy átmelegítsük.

Köszönöm, hogy megosztod.