Pages Navigation Menu

Malacsült káposztával és aszalt gyümölcsökkel töltve recept

Játékos a cím, de az étel sikere nem a szerencsén múlt. Az aszalt gyümölcsök édessége és a káposzta savanyúsága egyedien olvadt össze a sütőben és rendkívül különlegessé tette az omlósra sült malac combot. A bőr fantasztikusan ropogós volt, és ahogy szalonnasütéskor szoktam, a legvégére hagytam. Rá egy pohár jó pince-hűs szürkebarát és desszertnek ejtőzés a levegőn. Ez igen!

(Ez valóban Új magyaros étel)

Malacsült káposztával és aszalt gyümölcsökkel töltve recept

A recept hozzávalói 2-4 személyre:

  • 1 bőrös malac comb (kb 1 kg)
  • 10 dkg savanyú káposzta
  • 10 dkg aszalt vörös áfonya
  • 10 dkg aszalt sárgabarack
  • 1 marék friss kakukkfű
  • 1 marék friss rozmaring
  • Só, frissen őrölt bors
  • 4-8 db kukorica

1., Kezdjük el főzni héjában a kukoricát enyhén sós vízben. Rendszerint fedő alatt másfél két óra kell, hogy megpuhuljon.

2., Tegyük egy tálba a káposztát, sózzuk és borsozzuk. A sárgabarackot az áfonyához hasonló méretűre vágjuk fel, majd mindkettőt adjuk a káposztához. Most jöhetnek a zöld fűszerek, ezeket tépkedjük bele, majd forgassuk össze az egészet. Éles késsel 2 cm-enként vagdossuk be a bőrt, mielőtt elválasztjuk a hústól. Utólag már nehezebb lesz.

3., Aki töltött már csirkecombot, annak ez a lépés nem lesz akadály. Hasonló a művelet, de rá kell segíteni. A folyamat a következő, de előtte melegítsük a sütőt 150 fokra:

– ha leegyszerűsítjük a hús alakját, akkor felülnézetből (ahol a bőr borítja) olyan, mint 1 téglalap: van 2 rövid, meg 2 hosszú oldala. Az egyik hosszú oldalt a zsír és a hús között vágjuk be. Éles késsel, folyamatos vágásokkal válasszuk el a zsíros bőrt a hústól.

Nem megnyúzzuk, hanem egy „C” alakú üreget, kis tasakot készítünk a tölteléknek. A nyitott oldal kivételével körbe 1-2 cm széles peremet hagyjunk, hogy minden a bőr alatt maradjon.

4., Ha kész, kezdjük el betömködni a káposztás tölteléket a bőr alá. Lehetünk határozottabbak, mert nem fog elszakadni vagy kilyukadni. Ha ez kész és minden a helyén van, akkor hústűvel tűzzük a bőrt a húshoz. Öntsünk rá olajat, majd sózzuk és borsozzuk meg minden oldalát.

5., Tegyük tepsibe és mehet a sütőbe kb. 45 percig. Időnként locsoljuk meg az alatta képződött olajos szafttal. Ha már nyitva a sütő ajtó, akkor nézzük meg, hogy a bevágásaink mennyire sikerültek jól és korrigáljunk rajta: nyugodtan vágjuk tovább a bőrt. Az alatta lévő zsír is jobban kisül és ropogósabb lesz.

6., Tegyük egy lépcsővel lentebb a tepsit és kapcsoljunk grill módba. Aki még nem próbálta, annak mondom, hogy csak akkor kapcsol be a fűtőszál, ha teljesen kitekerjük a hőfokszabályzót. Csutkára!

Finom ropogós lesz a bőr és szépen kisül a zsírja is. Ez kb. 10-15 perc.

7., Lassan a kukoricánk is megfő, amit úgy is leellenőrizhetünk, hogy megszúrjuk egy hústűvel a szemeket, és ha elég puha, akkor készen is vagyunk.

Jó étvágyat!

[flagallery gid=3]

Köszönöm, hogy megosztod.