Pages Navigation Menu

Betyár batyu recept – Töltött káposzta átirat

Töltött káposzta átirat – Úgy gondolom nem kérdés, hogy mennyire fontos szem előtt tartani a magyaros ízeket. Elfogultság nélkül mondhatom az egyik legkreatívabb konyha a miénk. Újabban azon töröm a fejem, hogyan tudnám a régi ízeket másképpen az asztalra varázsolni. Elkezdtem szétbontani hozzávalókra a tradicionális ételeket és más sorrendben összerakni. Így lett a töltött káposztából Betyár batyu!

Az elkészítéshez két videót is mellékeltem. Az egyikben azt láthatod, hogyan kell két szeletből egyet készíteni, a másikban pedig maga a töltést mutatom be.

Hozzávalók:

  • 4 (8) szelet sertés karaj
  • 1 fél szál lángolt kolbász (csabai)
  • 25 dkg savanyú káposzta
  • 250 gr koktél paradicsom
  • 4 dl tejföl
  • 4 kvk Édes Anna
  • Só, bors, csokor petrezselyem

Köret: párolt rizs

1., Készítsük elő a szeleteket. Kérhetjük a hentes segítségét, de én jobban szeretném, ha otthon jönnének rá, hogyan kell ezt csinálni. Nagy valószínűséggel egyben veszik a húst. Az első szeletet nem vágjuk le teljesen, hanem csak a másodikat. Szétnyitjuk, mint egy könyvet, aztán óvatosan elkezdjük a formázást. Nagyon fontos, hogy még véletlenül se vágjunk túl mélyet. A méretet úgy lehet a legjobban belőni, hogy látjuk milyen vastag a húsunk, és ugyanilyen vastagra hagyjuk a „hajtás” is. Ezután a Konyha menüpont alatt bemutatott módon klopfoljuk ki.

2., A töltelékhez szedjük le a kolbászról a hártyát. Erre van egy egyszerű mód. 20 másodpercre tegyük meleg víz alá a kolbászt, utána egyben le lehet húzni a héját. Ezután mivel lángolt könnyedén szét lehet morzsolni a kolbászt. Így gyakorlatilag visszatértünk a kolbász töltelékhez.

3., A káposztát aprítsuk fel, ne hagyjuk egyben, mert akkor nem jut minden falathoz. Korábban már erről is beszéltem, mennyivel egyszerűbben lehet tölteni a húsokat, ha nem hagyjuk egyben a hozzávalókat.

4., Kenjük meg Édes Annával a szeletet mielőtt betöltenénk. A magam részéről nem használok hústűt. Inkább egy-két órán át hűtve tartom a batyukat és csak utána kezdem el kisütni őket. És mindig a hajtásra kell fektetni a serpenyőben. Erre külön figyeljünk oda, mert ha itt „összesül” a hajtás, akkor már nem fog szétnyílni. Ha ez mégis bekövetkezik, akkor a végén többször is fordítsuk vissza a hajtásra, hogy szép maradjon. A batyukat kb. 10 percig süssük közepes lángon 2 cm mély olajban.

5., A köret párolt rizs és sült kolbász koktél paradicsommal. Ez utóbbi mindössze annyi, hogy kevés olajon megsütjük a kolbász karikákat, és mielőtt levennénk a tűzről mellédobunk pár darab félbe vágott koktél paradicsomot. Megszórjuk kevés petrezselyemmel és kész.

6., Tálaláskor ferdén vágjuk ketté a batyukat, tegyük rá a rizsre, öntsük nyakon egy kis tejföllel, majd rendezzük el rajta a sült kolbászt és a paradicsomokat. A végén szórjuk meg petrezselyemmel. Extraként színes paprika kockával díszítsük meg. Az asztalról nem hiányozhat a egy kis csésze tejföl és a maradék savanyú káposzta is biztosan gazdára talál.

Egy régi recept új köntösben tálalva! Jó étvágyat!

Betyár batyu recept - Töltött káposzta átirat - Újragondolt receptek

Betyár batyu recept – Töltött káposzta átirat – Újragondolt receptek

 

Köszönöm, hogy megosztod.