Pages Navigation Menu

Szilvás gombóc recept

Egyik legfinomabb főétel vagy desszert? Mind kettő lehet egyszerre is akár, aki nagyon szereti! A finom fahéja porcukros szilva isteni ízt ad az egyszerű krumplis tésztának! Pirított zsemlemorzsába forgatva kis porcukorral megszórva fantaztikus étel tud lenni! Cukormentes változatban is elkészíthető!

Az előbbi módon elkészített tésztánkat kb. 1/2 cm vastagságúra kinyújtjuk, 6 cm-es kockákra vágjuk. Mindegyik közepébe 1 szem magozott, érett szilvát teszünk. Finomabb, ha a mag helyébe fahéjas cukrot rakunk, de gyümölcs híján, a szilva lekvár is jó. A megtöltött kis négyszögek sarkait a töltelékre hajtjuk és gombócot formálunk belőle. A formázás olyan, mint a hógolyó gyúrásnál, csak finomabban. Nem kell a tölteléket átpasszírozni a tésztán. A lényeg, hogy főzés közben ne nyíljon szét.
Sós, forrásban lévő vízben főzzük, amíg a gombóc fel nem jön a víz tetejére. Kiszedjük, leöblítjük és a már zsiradékon megpirított zsemlemorzsába forgatjuk.
Kezdő háziasszonyoknak szokták mondani szidásként:” A víz ne vesse fel a gombócodat!”
…na jó ez így talán erős.

 A derelyénél túró, lekvár a kedvelt töltelék. Ebben az esetben a derelyevágóval készített 6 cm-es, négyszögletes tésztákat csak félbehajtjuk, és az így kapott háromszögeknek a széleit alaposan összenyomkodjuk, hogy ne folyhasson ki belőle a töltelék.

Főzése ugyanaz, mint a gombócnál, és itt is pirított zsemlemorzsára szedjük ki a derelyét, vagy a nudlit (sodrott tészta). Fahéjas porcukorral tálaljuk valamennyi burgonyás tésztából készített ételünket.

 

Új kedvencünk: a szalonnás túróval töltött derelye!

Jó étvágyat! 

Köszönöm, hogy megosztod.