Pages Navigation Menu

Szilvával és kesudióval töltött fánk recept

Miért ne? Eddig lekvárt, pudingot vagy csokit nyomtunk a fánk közepébe. Most ízletes szilvákat tettem egyenesen a fánk szívébe. A közepébe még egy kis meglepetés is fért pár szem kesudió személyében. Nekik ezúton is köszönöm a szíves közreműködést. A forró fánk mélyén puha gyümölcsöt találunk, amit jó ízzel mártogathatunk egy nagy bögre vanília pudingba.

Hozzávalók 6-8 személyre:

  • Fánk tészta
  • 8 db szilva
  • 1 marék kesudió
  • 5 dkg fahéjas porcukor
  • Vanília puding

A recept addig a pontig semmiben sem különbözik, mint amikor hétvégén kedvünk szottyan egy kis fánk sütéshez. A tészta szépen megkel, sütés előtt kinyújtjuk, majd kiszaggatjuk a fánkokat.
A változás csupán annyi, hogy nem lekvárt kenük vagy nyomunk bele, hanem valódi gyümölcsöt. A meghámozott szilvát beburkoljuk a fánktésztába és lassan megsütjük.

1., A fánk tészta receptje házonként változik. Biztos vagyok benne, hogy a most közölt verzió van, akinek nem fog tetszeni, mert máshogyan szokta, és úgy is jó. Ezért ezt a részt odabízom, de tájékozódni éppen érdemes. A recept a www.schef.hu odalon a Tészták,sütik, deszertek menüpont alatt olvasható.

2., A szilva héjától szabaduljunk meg. Úgy gondolom, nem szép látvány, ha a vendég csendesen kérődzve, kínosan próbál megszabadulni a héjtól. Arra azért figyeljünk, hogy vékonyan hámozzuk meg a szilvákat. Ha ez kész, csak annyira vágjuk ketté, hogy két kesudiót be tudjunk gyömöszkölni a mag helyére. Utána zárjuk össze és forgassuk bele a fahéjas porcukorba. Így is lehet fogyasztani és még csokiba is márthatjuk.

3., A fél centire kinyújtott tésztából legalább 8 cm-es köröket vágjunk ki, különben nehéz lesz beburkolni a szilvát. Fontos, hogy az olaj már kész legyen a sütéshez (a nagy és a kis láng közöttit válasszuk). Ne csináljuk meg előre a gombócokat, mert deformálódik és elcsúszhat a szilva is, meg a tészta is. Frissen csináljuk, és akkor tuti a közepén lesz a szilva.

Tipp: a kezünk és a tészta is legyen lisztes, így mielőtt az olajba tennénk, nem ragad a kezünkhöz.
A szép aranybarnára sült fánkokat tegyük papírra, hogy a felesleges olajat felitassuk róla. A még meleg fánkokat forró vanilia pudinggal vagy az ügyesebbek sodóval is tálalhatják.

Jó étvágyat!

Köszönöm, hogy megosztod.