Pages Navigation Menu

Cseh konyha – Hol egyek Prágában?

Ha az ember Prágába látogat szeretné tudni hol érdemes ennie. Természetesen kis csapatunk nem felkészületlenül indult a túrának. Pontosan tudtuk, hogy az U Flekuban meg kell állnunk, de jó pár olyan étterembe is beültünk, amiről fogalmunk sem volt. Íme egy kis prágai ízelítő azoknak, akik tudatlanul indulnak neki a festői városnak.

 A festői szépségű fővárosban rögtön szembe tűnik, hogy miért hívják 100 tornyú városnak Prágát. Amerre nézünk, csak tornyokat látunk. Hol kisebb, hol pedig egész csoportjai emelkednek a város fölé. Első úton végig a Moldva partján vezetett szállásunktól a Táncoló ház  mellől. Maga a szállás rendkívül igényes volt. Galériás lakásból kialakított apartmanban szálltunk meg. A közelben 4 söröző, a ház alatt 1 a sarkain megint 1-1, és a szemben lévő ház sarkán is volt egy kisebb kocsma. Lassan haladunk a Károly híd irányába, mely az óváros felől ívelődik a vár irányába. Közben látható a színház épülete, megannyi szobor csoport. Egy kis félsziget is kapcsolódik a sétányhoz, ami inkább sétáló, bicikliző hely, de csupán egy focipálya méretű ligetről beszélhetünk. A Károly híd Európa egyik legrégibb hídja. 516 méter hosszú és 10 méter széles. Érdekessége, hogy ezen csak gyalogos forgalom van. Miközben átérünk a Kisoldal irányába, több árussal, zenésszel és művésszel találkozunk. Ez a 14.századi újraépülése óta így van, amikor a jeges ár szinte teljesen elpusztította a hidat. Amit a pillérek maradványaira építettek újjá.

Prága látkép

Prága látkép

Maga a város hasonlít Budapestre, mert a közepén szintén egy folyó vonul át. Azonban a hidak sokkal közelebb vannak egymáshoz. Az  Óváros és a Kisoldal közel van egymáshoz. A várból egészen jól látszik, hogyan épült az óváros köré a mai Prága. Felhőkarcolók, iroda házak magasodnak a korabeli épületek fölé. Sajnos azt kell mondjam az épületek tisztábbak, nyoma sincs a szmognak, a pornak az épületeken. A vár felé sétálva tértünk be az első helyre ahol végre ettünk egy kolbászt. Cseh Sváb étterem, ami olyan, mint egy régi lovagi fogadó. Kandalló van az étterem közepén. Körülötte nem nagyon volt hely, ezért lementünk a pinceszintre. Magas hátú, tornyos székek és sok-sok régiség díszíti a termet. A sör itt is finom és mire lefotózkodtunk vele mára meg is jött a kolbász és a fokhagyma leves. A kolbász fémtálon mustárral és tormával, némi savanyúsággal. A cseh kolbász íze azért jó mert enyhébb, mint a hazai, darabosabb és kevésbé erős az utóíze. Nem böfögteti az embert, még sörözés közben sem. A gyors ebéd után indultunk tovább a vár irányába.

Prága - Cseh sör és kolbász

Prága – Cseh sör és kolbász

I. Károly uralkodásának köszönhetően változott meg a városka arculata. Az uralkodás alatt nőtt a népesség, és létrejött az Óváros. A  német-római császárság központjává alakították, a püspökség érsekséggé alakult, és megalapították Közép-Európa első egyetemét.
A második defenesztráció – vagyis amikor katolikus főurakat és alattvalóikat egyszerűen kihajigálták a palota ablakain, mert feldühítették a cseh főurakat viselkedésükkel – után lezajló 30 éves háború utána a népesség a harmadára csökkent. Helyre állították a város képét, palotákat, szobrokat állítattak és kialakították a város magját, amihez hozzácsatolták a szidó negyedet is. A hosszú séta után betértünk az egyik helyi étteremhálózat, a Svejk Károly-híd lábánál lévő falatozójába. Mivel itt még nincsenek kitiltva a dohányosok, belépéskor jelezni kell melyik szektorba ülnénk. Az asztalokon sós sörperec, rágcsálnivaló fogad minket. Mielőtt hozzányúlunk, tudjunk róla, hogy nem ingyen van. 150.- Forint a perec és 500.- a mandula. A sör egészen kiváló a Master, ami kicsit drága, de összességében jó áron mérik Prágában a házi sört. A korsó itt 4 dl. A házi sörök habja erősebb, színük szinte fekete. Idén év elején szoktam át a barna sörre, mert ízletesebb.

Prága - Cseh Master sör a Svejkben

Prága – Cseh Master sör a Svejkben

Mindenki mást evett: helyileg gulyásnak nevezett pörköltet, egy vadast, klasszikus párolt sertés szeleteket, utóbbihoz knédli és hagyma volt a köret. A vashoz adtak egy kis áfonya lekvárt, amire tejszínhabot fújtak. Én a grillezett ételek közül választottam egy szelet tarját, zöldséggel. Finom szaftosra sütve némi savanyúsággal. Barna Kozellel öblítettük le, majd hazafelé még vettünk reggelit és némi sört. Útba ejtettük az U Fleku nevű híres-neves éttermet, ami 1400 óta működik. Ide csupán foglalni jöttünk be holnapra, mert úgy hallottuk,
hogy nehéz bejutni.

Prága - U Medvidku - 40 cm-es kolbász

Prága – U Medvidku – 40 cm-es kolbász

Vasárnap reggel arra jutottunk, hogy a tegnapi 10 órás városnézést lecsökkentjük 4-re. Reggeli után kolbászolni indultunk az U Medvitku-ba. Házi sör és fél méter vékony kolbász volt az ebédem. A többiek medvetalpat ettek, ami hasonlít a zakuszkához, de van benne darált hús. Ezen kívül sertés húsos kocsonyát, ami tálaláskor olyan mintha disznósajtot kaptunk volna. Hagymával és némi ecettel leöntve szervírozzák. A pult egészen alacsony volt, aminek a közepén emelkedik a hatalmas sörcsap, amit két ölelkező medve díszít. Folyamatosan
csapolják a sört, és alig van másféle ital. Jó kávét nem ittunk, de nem is azért mentünk. Az U Medvitku toalettje mellett látható 5 hatalmas sörtartály, ami szintén arról árulkodik, hogy az étterem a saját sörét méri. Itt kapható az X33-is, ami 12 alkohol százalékú sör. Átszámítva
1500.- Forint egy 3 dl-es csatos palack.

Prága - U Medvidku

Prága – U Medvidku

A túra tovább folytatódott a Rudolfinium irányába, és mivel Húsvétkor voltunk a zsidó negyed zárva volt. A temetőt egy lyukon keresztül meg tudtuk nézni. Mivel a gettó körbe lett kerítve nem tudtak máshová temetkezni, mint egymásra. Így az is előfordul, hogy 5 sír van
egymáson. Látogatást tettünk a kommunizmus múzeumában, ahol megrázó emlékeket őriznek a Csehszlovákiában lezajlott véres rendszerváltásról. Üdítésként gondoltuk, hogy ellátogatunk a szexuális segédeszközök múzeumába is. Van pár érdekes, és néha igen megrázó eszköz is. A túra az U Flekuban ért véget, ahol már kint várakozó emberek voltak. Ők nem foglaltak, ezért arra várnak, hogy valaki végezzen és a helyére ülhessen. Mi foglaltunk, így a nevünk mellé ülhettünk le. A ház itt is saját sört mér őrületes tempóban, ami kb. 24 korsó percenként. Nyáron közel 800 vendégnek van helye, ami körülbelül 1 óra alatt cserélődik le. Ha a pincér jól saccolt aznap 2 ezren voltak. (már délben telt házzal nyitnak) Ha nem fogyasztasz, akkor hozzák a számlát. Ezt azzal jelzed, hogy az alátétet a sörös korsóra teszed. De vissza az elejére. Az étlap után megjelenik a rövid italos pincér. Mézes, nagyon finom italt kínálnak a hölgyeknek, és Becherovkát az uraknak. Ezek után már meg is érkezik a sör, amit kérdés nélkül tesznek le elénk. Amíg van sör a korsóban, addig nem kapunk másikat.

Prága - U Fleku - Házi barna sör és prágai sült csülök

Prága – U Fleku – Házi barna sör és prágai sült csülök

Rendkívüli, mert úgy ittuk, mint a vizet. Még a rövid itallal sem veszett össze. Nagyon fontos, hogy ne igyunk a barna után világosat, mert másnaposak lehetünk a keverés miatt. De a barna is alattomos. A rendelésünkben 2 csülök volt, egy párolt sertés, knédlivel, és egy gulyás.
Utóbbi kedvence lett barátainknak. A csülök elképesztően omlós és finom volt. Előfőzött és sütött volt, amitől elemeire esett szét. Ritka amikor meg tudom enni a zsírját, de itt mesés volt. 20 sör és 12 rövid után 23 órakor bezért az U Fleku. Ami számomra maga a csoda. Kevés dolgot árulnak, de azt mesteri szinten. 3 harmónikás szinte minden nációnak tudja a dalait. A hangulat fantasztikus, ami már nyitástól beindul. Lehet a zene, a sör, vagy a csülök a titok, ki tudja. Mi a biztonság kedvéért vettünk még 5 litert a ház söréből.

Prága éjszaka

Prága éjszaka

Köszönöm, hogy megosztod.