Pages Navigation Menu

Amur

Az első amurt tavaly sikerült először horogra akasztanom. 1 órányi küzdelem után partra hoztam egy 4,5 kilós példányt. A küzdelem főleg azért tartott ilyen sokáig, mert a horgásztársak egyedül hagytak a bottal. A kávézni induló társaság nem is gondolta, hogy milyen harc vár majd rám. A kapás pillanatok alatt történt, szinte berántotta az amur a botot a vízbe. Fél napi etetés után csak egy szem kukorica kellett a nagy találkozáshoz.

A Tisza-tavi Ökocentrum akváriumában már láttam közelről amurt. Viccesen vastag szája miatt könnyen fel lehet ismerni, ha kidugja a fejét a vízből. Kiváló sporthal, mert a végsőkig kitart. Horgász memoárokból tudom, hogy sokszor tört botot vagy szakított zsinórt. Kezdő pecás lévén a fárasztás mellett döntöttem. Így az első pillanattól kezdve hagytam, hogy vigye a zsinórt. A második törvény, hogy ha közelít a stég felé, akkor dobogni kell a lábunkkal a deszkán, mert a zaj miatt kihátrál, és nem tekeri fel a damilt az oszlopokra.

Az amurról tudni kell, hogy növényevő. Nagy étvágyát azonban nem kompenzálja növekedéssel. Magyarul szólva, ahhoz képest mennyi értékes vízinövényt pusztít el, nagyon ritkán nő hatalmas méretűre. Az én példányomhoz képest azért létezik egy jóval nagyobb kapás is. A hivatalos hazai amur rekord 28,5 kilogramm. Ami a busánál jellemző – hogy tisztán tartja a vizet-, az amurnál is elmondható, hogy egyfajta takarító. Ő a növényzetet tartja kordában, ami sokszor kisebb fajok búvóhelye szokott lenni, így nyújtva védelmet a ragadozók elől. Étvágya elárulja tartózkodási helyét, ezért érdemes a hínáros közelében várni a kapást. A nagy növényfogyasztás rendkívül fontos számára, hiszen ez a fő tápláléka. Ha úgy alakul, akkor apróbb halakat is elfogyaszt, de csak az életben maradás ösztöne miatt. A víz hőmérséklete hatással van táplálkozására, mert 13 °C -os vízben nem eszik. 20°C-tól élénkül meg, és lát hozzá tisztogató munkájához. Ilyenkor minimum a testtömegével megegyező mennyiségű növényt fogyaszt. Csapatban élőknél megfigyelték, hogy az árterekbe úsznak enni. Ez megint jó tipp etetéshez tavasztól kora nyárig.

A faj célzott betelepítése külföldön, kísérleti szinten zajlott. Amerikában a károsan elszaporodó vízi növényzet megfékezésére indították el az amur tudatos szaporítását. A program sikerrel járt és ma már nem is kérdés, miért fontos az amur a tavakban. A túl nagy növényzet csökkenti a halak életterét, megnehezül a horgászat és csökkenhet a szaporulat. Igaz már jó ideje az utánpótlást mesterséges úton oldják meg. Egy ikrarakás mérettől függően 100 ezer és 2 millió között is lehet. Ezt táplálják vissza természetes környezetébe. Az amur bébik nagyon gyorsan nőnek és hamar megjön az étvágyuk. Pár milliméteresként kezdik életüket a vízben, és már 5 cm-es korukban beállnak a sorba, hogy növényevőként éljenek tovább.

Az amur testét igen nagy pikkelyek borítják. Jellegzetes fekete szegélyű páncélja a vízből is látszik. Torpedó alakú testének alja hófehér, mint a legtöbb halnak. A has úszók közelében kicsit sárgás árnyalatú. Bontás előtt töröljük szárazra, mert a nagy test könnyen elcsúszhat. A pikkelyek egy vékony bőrön sorakoznak, amit a farkánál kezdhetünk levágni róla. A farok úszó előtt 4-5 centiméterre szúrjuk be a kést a fej irányába. Fontos, hogy nem megnyúzni akarjuk, hanem ezt a bőr réteget lefejteni. Kezdők úgy is próbálhatják, hogy csak egy vágást ejtenek a faroknál és megkeresik a két réteg közötti teret. Innentől kezdve lehet elkezdeni a páncél eltávolítását. Türelmes, szép, egyenletes vágásokkal percek alatt elvégezhető a művelet. A húsa szép fehér filéket ad, amit a jól látható bordacsontok mentén tudjuk lefejteni. A kifogott példány húsvastagsága kb. 4 cm volt. Itt az a probléma, amit a megevett zöldnövény miatt merült fel. Ha ilyen sokat eszik, lehetne vastagabb is az amur. A szép filék után a csontozat és a fej már jó alaplevet adat egy finom mártáshoz, vagy leveshez. Apropó fej. Érdemes behívni a családot, vagy a kollégákat egy kis biológia órára. A levágott fejet fordítsuk meg és pár vágással nézzünk bele. Előkerül az amur étkezését segítő garatfogazat. Első reakciónk az lesz, hogy ez valami földönkívüli faj. Egy nagyujj percnyi csont, apró tüskékkel, valamint a fogazat. Ovális, barázdált formája tökéletes rágást biztos az amurnak az erős szárú növények megemésztéséhez. Ezt a rejtett fegyvert sokan nem is látták még, mert nem veszik eléggé szemügyre a zsákmányt.

Amur garatfog - HALaszthatatlan ügy

Amur garatfog – HALaszthatatlan ügy

Felhasználása szempontjából érdemes a hal testének ismeretében gondolkozni. A fejhez közeli vastagabb húsok sütve, levesbe, raguba valók. A farok felé közeledve a sok szálka miatt indokolt a sózás. Beirdaljuk a húst, majd sóval szórjuk be. Fél óra elteltével a csontban lévő kalcium felpuhul. Innentől kezdve forró olajban sütve ízletes falatkákat készíthetünk. A többi részéből a már említett leves és mártás alap a jó választás. Ízre az amur gyengébb. Nem tartozik az erős hal ízűek közé, ezért könnyebben adható annak, aki szereti a halat. Vagy szeretnénk megkedveltetni valakivel. Egy jó horgászélmény után mindenképpen érdemes frissen is sütni belőle. Étkeztetői szinten egyértelműen a felnőtt étkeztetésben lenne a helye. Jól használható, finom íze miatt, könnyen az étlapon találja magát.

Köszönöm, hogy megosztod.