Pages Navigation Menu

Konfitált csukamáj

Végre kipróbálhattam a csukamájat. Egy régi, de mostanában újra trendi sütési eljárást választottam, a konfitálást. Ha egy mondatban akarom megfogalmazni, akkor nagyjából annyi lenne, hogy hevített kacsa- vagy libazsírban sütünk húsfélét 80°C környékén. Lehet ettől alacsonyabb hőfokon is, de az első lépésekhez érdemes a start vonalhoz felsorakozni, és a tutival próbálkozni. Az így sütött húsokat utólag pirítani szokták fogyasztás előtt, de kérdés, hogy mit és miért akarunk így sütni.

A konfitálás előnye, hogy akár 2 hétig is eltartható az így sült étel. A hús ízletes, a zsír pedig nemes a sok fűszertől és a benne megrekedt pecsenyelétől. Utóbbit van, aki leönti róla, nehogy romlást okozzon a folyadék. Ehhez az én javaslatom az, hogy mielőtt elkezdenénk kihűteni, forgassuk át a sültet. Ha találunk közte szaftot, akkor azt szedjük ki kanállal. Célszerű olyan edényben végezni a konfitálást, ami utána jól zárható. Így nem esik bele semmi, és nyugodtan ki tudjuk hűteni. Az ínyencek több napot is várnak, mire villára kerül az első katona. Fogyasszuk jó étvággyal, hagymával, savanyúsággal és kortyoljunk mellé finom borokat.

Hozzávalók:

6-7 darab csukamáj 250 gramm kacsazsír 2 gerezd fokhagyma 4-5 db babérlevél Majoranna Erős paprika 3 szem borókabogyó Friss rozmaring

1., A csukamájat átmossuk és papírtörlővel szárazra töröljük. Lehetőleg kerámia vagy üveg edényben süssük, amit könnyen zárni is tudunk a fedőjével. Kerüljük erre a célra a vas tepsiket, főleg azért, mert ebben fogjuk tárolni.

2., A kacsazsírt melegítsük meg a fűszerekkel, kivéve a rozmaringot. Ne süljön benne semmi, csak éppen legyen langyos. A csukamájat rendezzük egymás mellé, és öntsük rá a fűszeres kacsazsírt. Most jöhet pár rozmaring ág, majd irány a sütő.

3., 80°C –ra előmelegített sütőbe tesszük, és nagyjából 2 órán át sütjük. Én elsőre kicsit tovább sütöttem kb. 30 perccel, de kóstolás után már úgy vélem, nem volt rá szükség. Akinek a konfitálás újdonság, annak az is az lesz, hogy szinte meg sem mozdul a csukamáj sülés közben. Annyira alacsony a hőfok, hogy ne várjunk zsírban zubogó ételt. Pont ez a cél, hogy nagyon lassan süljön. Így gyakorlatilag a zsírban megfő a csukamáj.

Konfitált csukamáj - Hal receptek

Konfitált csukamáj – Hal receptek

4., 2 óra elteltével vegyük ki és hűtés előtt forgassuk át, hogy megtudjuk, van-e benne szaft. Ha igen, szedjük ki egy kanállal, és kezdjük el kihűteni egy hűvös helyen, majd a hűtőben. Ha egy konyharuhával fedjük le, az pont elég, mert a meleg átmegy rajta, de nem pottyan bele semmi. Mielőtt a hűtőbe rakjuk, győződjünk meg róla, tényleg kihűlt a forma és a csukamáj is. Fedjük be és irány a hűtő.

5., Igyekeztem ellenállni a csukamájnak és 2 nap múltán kóstoltam csak meg. Egy szelet kenyér, kevéske a kedvenc, kertemben termett savanyított paprikámból. Gondolatban visszarepültem a nagyszüleim és keresztanyám kamrájába.

Konfitált csukamáj - Hal receptek

Konfitált csukamáj – Hal receptek

Jó étvágyat!

Köszönöm, hogy megosztod.