Pages Navigation Menu

Konyha

 

Mielőtt bármit is főznél, beszéljünk magáról a konyháról. A konyha elrendezéséről talán itt már késő, de arról, hogy milyen konyhai eszközök segíthetik munkádat, arról mindenképpen fontos pár szót megemlítenem. Ha megtanulsz bánni velük és magabiztosan használod őket, a konyha többé nem jelenthet veszélyt, nem érhet baleset. Hogyan kell klopfolni? Hogyan tárold a zöldségeket a spájzban?

A konyha és eszközei
Általános konyhai eszközök

A legtöbb konyhában megtalálható konyhai eszközök: hámozó penge, almamagozó, fokhagymazúzó, szűrő, lapos kanál, merőkanál,  habverő, húsvilla, csipesz, konzervbontó, gépesített habverő-reszelő, kenő ecset, szűrő kanál, pizza szeletelő, húsklopfoló, karalábévájó, citromfacsaró.

Szűrő: mindig találj támasztékot mindkét végének, ha nincs rá mód kérj segítséget. Ha habarást vagy sűrítést (későbbi fejezet) készítesz, az edényhez viszonyítva válassz szűrőt. A tésztaszűrőt használhatod főtt zöldségek leszűréséhez is.

Fém merőkanalak esetében csak egy fontos szabály van. A nyél ne lógjon bele a főzőtérbe, mert átforrósodik és használhatatlanná válik.

Vágódeszka. Rendkívül fontos, hogy legalább két A4es lap méretű és maximum 1 cm vastag vágódeszkánk legyen a konyha felszerelésében. Bármit vágsz rajta, mindig legyen alatta egy nyirkos törlőkendő vagy egy konyharuha. Ez azért fontos, hogy vágás közben ne csússzon el, mert akkor könnyen magadba vághatsz. Ha a deszkánál nagyobb kendőt használunk, akkor a lecsorgó levet is felfogja, és kevesebbet kell munka után takarítani. Anyaga lehet fa vagy műanyag, utóbbinál már létezik extra vékony, aminek nagy hasznát veszi az ember, ha például fél kiló kockára vágott répát kell az edénybe rakni. Csak kettéhajtod középen, és egy mozdulattal elvégeztél 2 percnyi markolást. Ha olyan eszközöket használsz, amik megkönnyítik a munkád, rengeteg időt spórolsz meg és az étel sem ég le. A vágódeszkát mindig takarítsd le! Ha van rá lehetőséged, akkor tarts otthon többet, egyet a húsnak, egyet a halnak és egyet minden másra. Ha nincs erre lehetőséged, akkor hal, hagyma, chilli, vagy magas festékanyagot tartalmazó (cékla, gomba) után citrommal mosd át, hogy a szagot vagy a festéket eltávolítsd róla. Legyen benne folyadék elvezető, hogy ne ússzon minden, például paradicsom szeletelés után.

Fokhagymazúzó helyett használj kis méretű reszelőt. Gyorsabb, hatékonyabb és a fokhagymazúzót sem kell órákig takarítani. Friss zöld fűszerek aprítását inkább ollóval csináld. Elkerülhetőek a zöld foltok a vágódeszkán.

Vissza a Konyhába

A konyha másik főzéshez használt eszköz csoportja, a fakanalak családja. Kicsi, nagy, széles vagy lapos fejű. Csak pár alapszabály.
Ha megkavartad az ételt utána ne hagyd benne. Nem főzzük a fát! Nem sterilizálásra való az étel! Ne az edény peremére támaszd rá, mert a felszálló meleg megpörköli a felületét és utána már nem használható a korom miatt. Tedd egy tányérra vagy a vágódeszkára. A fakanál nem kóstolásra való. Egy, a meleg fa miatt nem érzed az ízeket, plusz megégeted a szád. Kettő, ehhez inkább mindig tiszta
evőkanalat használj. Ha egy fakanál elhasználódott, dobd ki.

Húsklopfoló: a húsrostok lazítására használjuk. Klopfoláskor szó szerint a lazításra kell koncentrálni, még véletlenül se verd szét. Nem terápiás eszköz! Mindig a közepétől haladj a szélei felé, a zsírosabb részekre többször is ráüthetsz. Sertés hús, pontosabban tarja esetén több ilyen pontra is rátalálhatsz, de ezeket már szeleteléskor kimetszheted belőle. Szárnyas húsoknál a klopfoló lapos részét használd, ne a mintásat és csak finoman ütögesd meg, mert rendkívül puha rostozata van, ennek köszönhetően gyorsabban is sül meg.
Akár fa, akár rozsdamentes (rost frei) anyagból készült, mindig használj egy szétvágott nylon zacskót, vagy a P betűs barkács áruházban is kapható 15 méteres fólia tekercset. Nem lehet szétütni és sokáig elég. Lényege, hogy ne kerüljön húsrost a klopfolóra, így könnyebben tisztán lehet tartani az eszközt és nem verjük a húsba a baktériumokat.

Csirke esetében ököllel is klopfolhatunk. Nem éri akkora erő és nagyjából a kívánt eredmény is elérhető. Amióta grill főzőiskolám van (grillfozoiskola.hu) a húsokat nem klopfolom sőt, jóval vastagabb szeletekben hagyom. A klopfolással a rostozatban lévő ízek könnyebben távoznak, ami grillezéskor hátrány.

A spájz is a konyha része.

Feladata, hogy az ott tárolt ételek minőségét megőrizze. Egyébként érdekes megfigyelésem egyike, hogy az utóbbi időkben már nem terveznek spájzot a családi házakba.
Ha profin akarod csinálni akkor semmit ne hagyj közvetlenül a földön. Raklapot nem fektethetsz le, úgyhogy helyette ajánlom a papírral bélelt műanyag vagy a fa rekeszt 5 cm-re a faltól. Ezekben tárold a földes árut, például a burgonyát, répát, céklát. A lényeg, hogy ne érintkezzen a hűvös padozattal vagy a fallal, mert fenn áll a veszélye a bepenészedésnek. Lehetőleg úgy rendezd el a spájzod, hogy a magas víztartalmúak a hűtőbe kerüljenek. Ha muszáj, akkor átmenetileg a felső egy harmadba helyezd el. A burgonyára nyáron rá lehet fektetni a dinnyét, így az nem puhul fel. Régen homokba ásták, ahogy a répát is.
Rendezési tipp: földszint földes áru, olaj 1. polc hagymafélék, karfiol, brokkoli, 2. polc paprika, retek, tökfélék, 3. polc káposzta, saláta, tészta, 4. polc konzervek, fűszerek. Mellettük rúdra akasztva vagy egy alufóliázott tálcán tárolhatjuk a kolbászt, a csülköt és a szalonnát.

Köszönöm, hogy megosztod.