Pages Navigation Menu

Mire jó a köles?

A köles hozama hektáronként 1,5-5,5 tonna között mozog (a búza 5 tonna/hektár) termesztési módtól, illetve éghajlattól függően. Jól tűri a szélsőséges időjárási viszonyokat, másrészt az élelmiszer felhasználásban is egyre fontosabb. A világon megtermelt köles 83-85 százalékát emberi fogyasztásra használják. Hazánkban még méltánytalanul háttérbe szorul a köles, inkább csak madáreleségként ismerjük, pedig nagyon egészséges gabona.

A köles jótékony, egészségre gyakorolt hatásai:
– Ideális fogyókúrához, mert alacsony a kalória tartalma, de magas a rost- és a fehérjetartalma.

Köles tápanyag adatai:
Fehérje 9,5 gramm, Zsír: 3,9 gramm, Szénhidrát: 68,8

  • Jó magnézium és B-vitamin forrás. Jól kezelhetjük vele a migrénes fejfájást, az asztmát, hosszú távon csökkenti az izomfájdalmakat. Nem leszünk fáradékonyak és feszültek.
  • Antioxidáns hatása van, ráadásul beállítja a koleszterinszintet.
  • A lecitinhez hasonlóan megakadályozza, hogy zsír rakódjon le az ereinkben.
  • Gluténmentes, ezért különösen ajánljuk lisztjét is lisztérzékenyeknek.
  • Csökkenti a triglicerid szintet, ezáltal is védve az érrendszert és a szívet.
  • Vicces! Pontosabban emeli a szervezet szerotonin szintjét, ezáltal is javítva a kedélyállapotot.

Létezik köles sör!
Ha az urak nem akarnak magokat enni, akkor próbáljuk megkedveltetni velük a köles sört. Ízre gyengébb, hamar múlik el a habja, de sör. Hölgyeim, egy próbát megér!

A köles főzése

A kölest minden előkészület nélkül kell főzni. Egy csésze kölest négyszeres vízben főzzünk, lassan. Pontosítva 6-ból 3-asra kapcsolva a rezsót. A főzés végére kezdi felvenni a teljes vízmennyiséget, 15 percnyi főzés után szinte tejbegríz állagúvá válik. Ez normális, ettől nem kell megijedni, csak kavarjuk serényen. Húzzuk félre a tűzről és kóstoljuk meg megfőtt-e. Ha igen, mindegy mennyi víz van rajta, dobjunk bele egy nagyobb darab vajat és egy fedővel lezárva hagyjuk pihenni 20 percet. Ezután használjuk fel sósan vagy édesen.

Mire jó a köles?

Mire jó a köles?

Köszönöm, hogy megosztod.