Pages Navigation Menu

Lizi lekvárok Kisnána

Lizi lekvárok – A Mátra déli lábánál, Kisnána településen közel 2 hektáros földterületen gazdálkodunk. Itt megtalálhatók azok a gyümölcsök, amelyből  a házi lekvárok készülnek. Egres, szilva, fekete ribizli, som, sárgabarack, bodza, málna, szeder, körte, cseresznye, őszibarack.
A sárgabarack és a szilvafáink közel 60 éves múltra tekintenek vissza. Nagyapáink korából, öreg fák nevelt sarjadékába, ékoltással szaporítjuk és pótoljuk a kiöregedett fákat.
A lekvár főzés már régóta az életünkhöz tartozik. A lányom és jó magam kb.5 évvel ezelőtt gondoltuk úgy, hogy megosztjuk az emberekkel a mi ízvilágunkat és tapasztalatainkat, amit egy-egy lekvár készítése és íze rejteget. Hobbiként indult a lekvár főzés és 5 év elteltével egyre inkább színesedik a palettánk, míg az első években 5-8 féle lekvárt készítettünk, az mostanra már a háromszorosára nőtte ki magát.

20110806173

Lizi néni büszke arra, hogy saját gyümölcsfái adják a lekvárok alapanyagait.

A kézműves lekvárjaink készítéséről:
Hagyományos fatüzeléses katlanokban készülnek a lekvárok. Az üstben lévő lekvárt kézi erővel keverjük. Különlegességeink közé soroljuk  hogy a szilva lekvárt főzés után “kérésre” meleg kemencébe dunsztoljuk. Különleges ízvilág tárul elénk, megérezzük a kemence melegét, ha egy ilyen üveg házi lekvárt bontunk fel. Minden üveg lekvárról van egy jó szavunk szívvel-lélekkel dolgozunk, azért a mosolyért amit az emberektől egy-egy találkozás, beszélgetés alkalmával kapunk.

lizi feketeribizli

Kézműves lekvárjainkról
Fáról kézzel szedett,érett,egészséges gyümölcsökből,idényszerűen készülnek a lekvárjaink.Az általunk megtermett gyümölcsökből változó mennyiségű finomságok készülnek.
Készítünk több ízű lekvárt is ilyen pl.
-cseresznye-meggy-földieper
-szeder-őszibarack
-szeder-körte
-kökény-birsalma

lizi egres befott

Gasztronómiai ajánlatunk:

-a földiepret és a meggy lekvárt a palacsintákhoz,
-a sárgabarack lekvárt a zserbó készítéshez,
-a szilva lekvárt a derelyéhez,
-a málna lekvárt a herőcéhez,
-a csipkelekvárt a vadashoz,
-a kökény és a som lekvárt a vadhúsokhoz és mártásokhoz ajánljuk.

Ezek a lekvárok a kisnánai várban időpont egyeztetés alapján megvásárolhatók.
Keddtől-vasárnapig 10-17 óráig. Mobil: 0670/534-6956

Az áraink kiszereléstől függően változnak.
370ml – 750.-Ft
720ml – 1500.- Ft

lizi cser-eper-meggy

Köszönöm, hogy megosztod.