Pages Navigation Menu

Francia baguette recept

Most az igazi francia baguette receptjét és annak készítését mutatom meg. Ha barátok jönnek vendégségbe mindig úgy szoktam időzíteni a sütést, hogy friss és ropogós legyen, mire az asztalhoz ülnek. A sült tészta illata és a visszafoghatatlan erő, hogy a markunkban ropogtassuk mielőtt egy jóízűt harapnánk belőle. Meseszerű élmény! Az alapreceptet többféle lisztből is el lehet készíteni: kenyérliszt keverékből, teljes kiőrlésű lisztből vagy éppen a jó öreg Nosztalgia lisztből, ha még talál az ember a polcon. Az igazi baguette formája hosszúkás és kb 6-8 cm átmérőjű. Ennek ellenére nagyon jó pofa kis zsemléket is szaggathatunk belőle, vagy akinek jobban tetszik vágottakat.

Hozzávalók: 

  • 60 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 evőkanál só
  • 5 dl kéz meleg víz
  • 1 dl oliva
  • Fél zacskó magkoktél

1., A vizet rögtön egy tálba mérjük ki és morzsoljuk bele az élesztőt. Egy másik nagyobb tálba tegyük a lisztet és ujjunkkal keverjük el benne a sót. Csináljunk a közepére egy mélyedést és öntsük hozzá a vízben oldott élesztőt. A mutató és a középső ujjunkat szorítsuk össze és kezdjük el összeforgatni a tésztát. Figyeljünk oda, hogy ne maradjon sehol liszt. Se az edény oldalán, se az alján. Szórjunk bele 3 marék magkoktélt. Nem tartozéka az igazi baguette -nek, de ízletesebb lesz, ahogy a melegtől megizzadnak a magok.

2., Fedjük le nylon fóliával és utána terítsünk rá egy konyharuhát. Jobb ez a felállás, mert ha a megkelt tészta rátapad a ruhára, akkor egyrészt tésztát vesztünk, kettő moshatunk feleslegesen. Kelesszük 3 órán át.

3., Most jön az első dagasztás. Alaposan lisztezzük meg a deszkát, mielőtt kiborítjuk. A rendkívül laza szerkezete miatt könnyen tapad, ezért a kezünket sem árt belisztezni néha. A dagasztás lényege, hogy először nyújtjuk, aztán többször meghajtjuk, mint a leveles tésztát. Ezt a mozdulatsort 10x ismételjük meg.

4., A kelesztéshez használt edényt ne dobjuk a mosogatóba, hanem 1-2 kvk oliva vagy napraforgó olajjal kenjük ki az alját. Tegyük az olajozott edénybe a tésztát és pihentessük 1 órán át.

5., Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Hasonlóan az első dagasztáshoz lisztezett felületen jól dolgozzuk ki a tésztát. Ha már nem tapad a kezünkhöz, akkor egy érdekes gumiszerű állagot kapunk. Vágjuk 4 egyenlő részre ha baguette-t 8-ra, ha vágottat szeretnénk.

6., A baguett-nek valókat jól nyújtsuk ki legalább olyan hosszúra, mint amilyen pl. a tepsink. A vágott tetejét vágjuk be késsel vagy konyhai ollóval csipkedjük meg véletlenszerűen. Sütőpapírozott rácson süssük.  Az első sütés 15 percig tart. Egy fém tálban tegyünk vizet a sütő aljába. Ez garantálja, hogy ropogós legyen a baguette külseje. Ha letelt a 15 perc vegyük ki a vizet és süssük további 7 percig.

Úgy vélem, hogy az őszi és főként a téli napokban sűrűn előkerül majd ez a recept. Jól fog esni egy kis melegség a hideg estéken, és a „frissen melegében” már nem csak a Kis karácsony nagy karácsony kiváltsága lesz. Ha a jóslatom beválik és mindenkinek „bejön a cucc”, akkor javaslom a pailasse – hoz hasonlóan darabolt oliva bogyóval elkészíteni. De még rengeteg variációt el tudok képzelni pl.: nyers hagyma, császár szalonna kockák vagy reszelt gyömbéres cipók vagy paradicsompürével színezett és csíkozott baguette bazsalikommal.
Úú megyek sütni!

Jó étvágyat! 

Köszönöm, hogy megosztod.