Pages Navigation Menu

Füstölt húsok pácolása receptje

Mit kell tudni füstölés előtt?

Tavaly a saját paradicsomomból készítettem szószt, a bazsalikom bokraim több üveg pestóval, a pepperónim és az almapaprikáim pedig több üveg savanyúsággal töltötték meg a spájzom. Egy dolog azonban hiányzik. A füstölt hús. Ezt gyorsan még az év elején pótolom, és míg ezeket a sorokat írom, már a pácban várják azt a dicső napot, amikor saját fűszeres-füstölt húsok kerülnek a kamrába. Végre.

  1. A húsokat minimum 3-4 napig só alatt kell tartani. A keletkezett sós húslevet nem kell leönteni róla, hanem ebben kell forgatni a húst. A sóval óvatosan bánjunk, csak éppen kb. 2-3 milliméter vastagon fedje a húst. Ne csináljunk alpesi terepasztalt. A túl sok só ehetetlenné teszi.
  2. Egész húsoknál (karaj, tarja) használjunk húshálót. Ne szúrjuk át a húst füstölés előtt, mert ahol a zsineg vagy a kampó érintkezik a hússal, ott nem éri a füst. Ez romláshoz vezethet.
  3. A füstölést csak tapasztalt ember végezze. Ha magunk akarjuk csinálni, járjunk utána és tanuljuk ki a műveletet.

Pác receptek füstölt húsokhoz
Én azt szeretem, ha a hús a só előtt kap valami fűszert. Ha nagyon sietünk, mert a füstös ember azonnal kéri az árut, akkor a sóval együtt is rákerülhet a fűszer. A csülökhöz olyan fűszereket használtam, amit a bablevesbe is teszek. Így majd a csülökkel ízesítem a bablevest.

Paprikás- köményes pác, 2 csülökhöz

2 evőkanál piros paprika2 evőkanál őrölt kömény
2 kvkanál őrölt babérlevél (vagy törve egész)
3-4 szem szegfűbors

Mindenkinek van egy spéci receptje, amit nem szívesen oszt meg mással, és amolyan családi titokként rejtegeti. Az én receptem kedvenc pác fűszereimből alakult ki.

Spéci pác 1 egész sertés karajhoz

  • 3 evőkanál őrölt rozmaring
  • 2 evőkanál szárított zsálya levél
  • 4 szem borókabogyó (apróra vágva)
  • 4 szem szegfűbors (törve)
  • 2 kvkanál őrölt koriander
  • 2 kvkanál kakukkfű

Jó szórakozást!

Füstölt csendélet

Csendélet – Füstölt húsok pácolása receptje

Köszönöm, hogy megosztod.