Pages Navigation Menu

Zöldség ABC 1

a_ivan_szponzor-paliivanvirag.hu

 

Brokkoli

Babaséf

Nem sok embert ismerek, aki a kedvencének titulálná. Sokan gyorsfagyasztottan vásárolják meg, de frissen vajban párolva ízgazdagabb. Krémlevesnek, vegyes zöldséglevesnek és köretnek is finom csemege. Jelentős a thiamin, riboflavin, niacin, kalcium, és vastartalma is.(Kcal=25, SzH=2)

Ha azt mondom ropogós libacomb főtt burgonyával és áfonyával, biztos vagyok benne, hogy a párolt káposzta senkinél sem hiányzik a tányérból. Frissen vágva lehet a legfinomabbat elkészíteni, kevés ecet hozzáadásával, mert főzés közben hajlamos elkékülni. Ezt ezzel elkerülhetjük. Ha elkészült, reszelj hozzá egy narancs héját, sokkal finomabb és illatosabb lesz tőle. Lilahagymából, paradicsomból, uborkából készíts salátát, bónuszként vágj hozzá egy kis vörös káposztát és forgasd bele a kedvenc öntetedbe. Főtt tojással, pirítóssal könnyed vacsora. Gyors házi savanyúságként gyalulj le egy vörös és egy fehér káposztát. Szeletelj hozzá egy kis hagymát, majd tedd egy üvegtálba. Sózd be és hagyd levet engedni. Egy óra után öntsd le citrommal és szórd meg fehér borssal.
(Kcal=35, SzH=6)

Magas C-vitamin tartalma miatt télen kifejezetten ajánlott a retek. Vörös, fehér és fekete fajtáit ismerjük. Gyerekkorunkban vajas és zsíros kenyérre vékonyan szeletelve vagy gyalulva egyenesen kötelező volt. Hideg tálak díszítéséhez is népszerű. Csípős íze és illata a hagymával rokon illóolajtól származik, régebben gyógyszerként is használták. (Kcal=15, SzH=2)

Hagyma

Ha hagyma és vörös, akkor én azt mondom makói. Szabályos formája, aromája és enyhén csípős íze miatt az egész világon ismert. Jellegzetes csípős ízét és illatát egy kéntartalmú vegyület, az allilszulfid adja. Ennek a hatóanyagnak baktériumölő hatása van, ezért meghűléses időben a fertőzések megelőzésére is használták. Gyógyhatású szerként, bélféregűzésre, vizelethajtásra, étvágygerjesztésre, illetve vércukor csökkentésére is használják. Illóolajat, B-vitamint, C-vitaminból 30 mg/100 g-ot (a zöldhagyma még ennél is többet), emellett pektint és guvertint is tartalmaz. Tanonckoromban 2-3 zsákot pucoltam meg napi szinten, és előtte 1 óráig áztattuk, hogy ne legyen sárga a kezünk és ne marja szét a szemünket.

Fajtái:
– Vörös hagyma (Kcal=40, SzH=8)
– lila hagyma
– póréhagyma (Kcal=35, SzH=6)
– fokhagyma (Kcal=135, SzH=26)
– metélőhagyma (Kcal=25, SzH=2)
– zöldhagyma (sarjadék)

Póréhagyma

A Földközi-tenger vidékén vadon is előforduló kétéves növényt nálunk főleg a bolgár kertészek termesztik. Élelmezési szempontból jelentős – A-, B1-, B2-vitamint, nikotinsavat, még főzött állapotban is 15 mg C-vitamint és jelentős mennyiségű ásványi sót tartalmaz. Levesek, főzelékek, saláták készítésére használjuk.

Fokhagyma

A családban azt szoktuk mondani, hogy ha te eszel, etess meg másokat is, mert különben büdös leszel. Ennek ellenére gyógyszer – és fűszernövény is egyszerre. Illóolajakat (alliin, allicin), szénhidrátot, fehérjét, fontos ásványi anyagokat, C-vitamint tartalmaz. Jellegzetes illatát egy kéntartalmú anyag, az ajoén adja. A modern orvostudomány igazolta emésztést elősegítő, bélfertőtlenítő, bélféregűző, vérnyomást csökkentő, epe- és májműködést elősegítő hatását. Karakteres ízéhez nagyon jól illik a rozmaring és a kakukkfű. Nincs olyan hús, amihez ne passzolna. Pácoláshoz, olajak ízesítéséhez is ajánlom. Grillezve vagy sütőben hús mellett egészben sütve enyhén édeskés lesz. Ha egyszerre többre van szükséged, pucolás előtt áztasd be vízbe a gerezdeket. 20-30 perc után csak nyomd össze a két ujjad között és magától kiugrik a héjából. Nem fog ragadni a kezed és időt takarítasz meg.

Metélőhagyma

Snidling, snitling, pázsithagyma néven is ismert. A Magyarországon nagyon elterjedt és szívesen használt növényt csak frissen, nyers állapotban, finomra szelve használjuk. Főzni nem szabad, kizárólag tálalásakor adjuk az ételhez. Felhasználhatjuk burgonya, bab, borsó és húslevesek, hideg saláták, sültek, szendvicsek, túró (körözött), lágy sajtok, halételek, mártások ízesítésére.

Metélőhagyma, snidling

Metélőhagyma, snidling

Zöldhagyma

A tavasszal zöldhagymaként fogyasztott hagyma nem más, mint a legkisebb gyerek a családban. Növésekor hagyni kell, hogy minél nagyobb része legyen fehér. Küllemre a póréhagymához hasonlít. Kevésbé csípős, mint érettebb korában. Sült szalonna, sült kolbász mellé, csak úgy a sóba mártogatva a fíling. A zöld részével óvatosan kell bánni, mert van, akinek érzékeny hozzá a gyomra, túlsütésre pedig megkeseredik. Vékony karikára vágott kolbász, kockára vágott sonka, aprított zöldhagyma kakukkfűvel lesütve omlettbe, testes reggeliként. Hozzá frissen szelt paradicsom bazsalikommal és narancslé a kávé elé. Az ágyba.

SAMSUNG CSC

Paprika
(Kcal=20, SzH=3)

Cecei nevű fajtája bejegyzett hungarikum. Érdemes megjegyezni, hogy a paprika termése bogyó. Formája annyira jellegzetes, hogy semmivel sem téveszthető össze. Visszatérve, a cecei étkezési fehér paprika – egymás közt inkább sárgás színű -, 10-12 cm hosszú és 5-6 cm széles. 1960-as évektől már csak édes (0 SHU, Scoville egység) változatát termesztik. Nem úgy, mint a zöld hegyest. Gyerekkoromban sokat jártam piacra édesanyámmal és mindig megkérdeztük az árustól: – Nem csíp? Sejthető a válasz: – Neeem! Nem a fenét nem, olyan méreg erős volt, hogy senki sem tudta lenyelni. Manapság már csak erőset lehet látni, piaci kofából meg egyre kevesebbet. A csemegepaprika amellett, hogy a lecsó egyik összetevője, pörköltek alapjául is szolgál. Standard ételeink között a töltött verziója, paradicsom szósszal és főtt burgonyával tálalva, kedvelt fogás. Ha pörkölt alapot kell készíteni, akkor mindenképpen ajánlom a piros édest. Küllemre olyan, mint a cecei csak egy kicsit karcsúbb. Íze édeskés és nagyon lédús. Azért szeretem, mert kitűnően színezi az ételt, így a porpaprikából kevesebb kell. Friss édes íze pedig jó társ, ha vörösboros marhapörköltet készítesz. A boltokban darálva Édes Anna néven kapható.

Egy szépség a kertemből. Szívem szerint így árulnám a zöldséget. Mindig levéllel.

Egy szépség a kertemből. Szívem szerint így árulnám a zöldséget. Mindig levéllel.

 

Uborka
(Kcal=10, SzH=2)

Nyelvjárástól függően ugorka is lehet a kabakosok családjába tartozó, olykor vékonyan karikára vagy nagyobb cikkekre vágott, legyalult vagy kovászolt uborka. Nevén szólítva van kígyó, csemege és az említett „koviubi”-nak való. A hölgyek jól tudják, hogy nem csak finom, hanem a szépségápolás terén különböző maszkok, krémek személyében is hasznos. C-vitamin tartalma 10-20 mg/100 g, viszont sok magnéziumot, kalciumot, káliumot, foszfort, nátriumot és vasat tartalmaz.

Nagyon büszke voltam az első saját kígyóuborkámra.

Nagyon büszke voltam az első saját kígyóuborkámra.

Sütőtök
(Kcal=80, SzH=16)

Nevezik bécsi töknek, tamburatöknek vagy olasztöknek is, Erdélyben pedig döblecnek. Bárhogyan is nevezzük, fagyos téli estéken a tévé elé csempészett sült tök egyedi hangulatot teremt burgonyás illatával és édes ízével. Tápértéke közel hasonló, mint a krumplinak, és A vitamin tartalma is figyelemre méltó. Formája harang alakú vagy a Halloween partikról jól ismert bordázott gömb. Héja szürkés árnyalatú vagy élénk narancssárga.

Tovább haladva a családfán egy másik tökvirágúval, a főzelékek királyával, a spárgatökkel ismerkedünk meg. A Peponen kapszula alapjául szolgáló tökmag mellett, érdemes megjegyezni, hogy magas C- és A-vitamin tartalma van. Emellett szénhidrát tartalma miatt fontos étrendkiegészítő lehet. Magyarországon a XX. század elején honosították és elsősorban az Őrségben (nyugat Mo.) foglalkoztak termesztésükkel.
(Kcal=30, SzH=6)

Méretes tök nőtt a kertben. sokáig ettük:)

Méretes tök nőtt a kertben. sokáig ettük:)

Cukkini

A spárgatökhöz hasonló beltartalmi értékkel rendelkező cukkini, egyenlőre még csak kevés formáját mutatta tányérainkon. Rántva, töltve, levesnek és újabban – külön öröm – a lecsóban is feltűnik. Hasonlít a kígyóuborkára, 20-25 cm-es korában a legfinomabb. Színe sötétzöld, ezen felül csíkozott vagy apró szürkés minták lelhetők fel rajta. (Kcal=30, SzH=5)

Patiszon

Lehetne diszkosz, ufo, de hazai nevén csillagtöknek hívjuk a patisszont. Tápértéke megegyezik fajtatársaival, azonban kitűnik közülük csillagot érdemlő magas C-vitamin tartalmával: 30 mg/100g! Téli savanyúságnak már 3-12 cm-es korában leszedhető. Érettebb korában figyeljünk oda, hogy ne legyen öreg, mert akkor már az íze sem olyan és hajlamos elpépesedni. Vásárláskor nyomjuk bele az ujjunkat a héjába, és ha nem megy, akkor ne vegyük meg. (Kcal=30, SzH=6)

Spenót

Valahányszor olyan vígjátékot nézek, amiben gyerekek is szerepelnek, valaki mindig bedobja a spenótos poént:
„…ha megetted volna a spenótot, akkor olyan erős lennél, mint Popeye!” A rajzfilm alkotói mítoszt teremtettek a tengerésszel, és egészséges életmódra akarták tanítani az embereket, már gyerekkoruktól. A benne lévő vas az emberi szervezet számára nehezen felszívódó formában van jelen, amit nitráttartalma még tovább nehezít. E tulajdonsága miatt nem szabad sűrűn fogyasztani sem gyerekeknek, sem felnőtteknek.
Akkor, hogy is volt ez a Popeye dolog?
Létezik egy angolos mód, melynek lényege, hogy a leveleket mosás után sós vízben meg kell főzni. Lecsepegteted és utána olvasztott vajat teszel rá vagy beleforgatod. (Kcal=20, SzH=2)

Sóska
(Kcal=25, SzH=2)

Nagymamám kertjében mindig volt egy vagy két sor ültetve. Néha játék közben le-letéptünk pár levelet és csak úgy nyersen elrágcsáltuk. Rendkívül sokoldalú növény, jó tulajdonsága éppúgy van, mint rossz. Étvágygerjesztő hatású, magas C-vitamin tartalma miatt a skorbut megelőzésére igen hatásos. Sok ásványi sót, meszet, foszfort és vasat tartalmaz. Hashajtóként is jól üzemel, ami diéták zöld hetében hatékony a belek tisztításához. A spenóttal testvérek, úgyhogy oxalát tartalma neki is van, de inkább oxálsav formájában. Vese- és húgykő képződését okozhatja hosszútávon.
Mézes gyömbéres sóska masnik recept

Mángold

Júniusban tele van vele a kertem, és szinte írtani lehet. Szereti, ha tele van vele a kert, de figyeljünk rá, hogy ne orozza el a többiektől a jó földet. Kertemben mindkét fehér és vörös fajtája megél, ahogy az a lenti képen is látszik. A mángold levele és nyele viszonylag sok nyers cukrot, pektineket és értékes szerves savakat (oxál-, alma-, citromsav) tartalmaz, ezért jelentős a táplálkozás-élettani értéke. Vitamintartalma se jelentéktelen: A-vitamin-értéke a sárgarépának a felét teszi ki, és annyi C-vitamint tartalmaz, mint a paradicsom gyümölcse. Sokan főzeléknek használják spenót vagy sóska helyett. Én azonban ízletes gyors nyár esti zöldségragukhoz, és töltve szeretem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Spárga
(Kcal=15, Szh=2)

Már a rómaiak és az egyiptomiak is ismerték, de természetesen nem kötőelemként. Kétféle spárga van: fehér és zöld. Mindkettőnek magas a víztartalma, ezért nagy odafigyelést igényel a párolása. Krémlevesnek is kitűnő, vagy faszenen sülve, esetleg egyben sült szárnyasok belsejében párolva is tökéletes. A zöld spárga tovább eltartható, de ha a hajtás vége szétnyílik, már egyik sem használható. Fő szezonja: június.

zöld spárga copy

webshop-banner

Köszönöm, hogy megosztod.