Pages Navigation Menu

SCHEF G.A.

a_weber_szponzorwww.weberstephen.hu

a Visegrádi Schef Grill Akadémia

Jó pár éve az egyik kedvenc sütési eljárásom a grillezés. A Weber-Stephen Magyarországnak köszönhetően profi gömb és gázgrillekkel dolgozom. A gázost inkább 15-60 perces sütésekkor szoktam többet használni. A gömb grillt hosszú 3-4 órás sütésekhez, valamint halak füstöléséhez. A grillezés olyan, mint megtanulni repülőt vezetni. Kell az óraszám, hogy tudj. Minél többször grillezel, annál jobban fog menni. Aztán hamar rájössz, hogy az amit csinálsz igazából Weber-ezés 🙂 Ezek az eszközök fantasztikusak! Nem találkoztam még olyannal, aki nem akart volna egyet otthonra magának.

SAMSUNG CSC

Weber Grill – Mastertouch és Q3000

Pár alap fogalom. Mi nem grillezés!

Nem grillezés a vaslapos sütés. Nem grillezés a tárcsás hús.
A grillezés faszén – faszén brikett fölött rácson történik. Rövid vagy hosszú ideig. Rövid a pár szelet hús, vagy a hamburger, pizza készítése, és hosszú amikor 130-150°C fokon sütjük egyben a húsokat 3-4 óráig.

Milyen teendőid vannak grillezéskor?

Alap: Begyújtás, sütés, tisztítás.

Haladó: Begyújtás, hőfok beállítás, sütés időzítése, tisztítás. Hőfokot a felizzított brikett mennyiségével tudjuk szabályozni, valamint a gömb grillen található kemény nyílások elforgatásával.

SAMSUNG CSC

A begyújtó kémény alá helyezett begyújtó kockával 25 perc alatt átizzik a teljes tartalom. Akkor jó a brikett, ha világos szürke réteg fedi izzás közben. Ez után borítsuk a rekeszekbe.

Begyújtás: A grillek begyújtása ma már egyszerű, hiszen a professzionális gömb grillekhez lehet venni un. begyújtó kéményt. Vigyázat hamisítják! Ezt pár begyújtó kockával 25 perc alatt, a teljes tartalmat be lehet gyújtani. A brikett 600-700°C -on ízzik, amivel egy gömb grillben 230-280°C-t is el lehet érni.

A húsok sütése! Direkt és Indirekt

A direkt a hőforrás felett, az indirekt a hőforrás mellett, csak a gömb melege.
Minden grillezést úgy kell csinálni, hogy mindkettő legyen. Sütünk egy tarját. Szobahőmérsékleten, finom fűszeresen, olajozás nélkül – feltesszük az izzó brikett fölé, majd 2-2 percig sütjük mindkét oldalát. Majd félrehúzzuk és lefedjük a fedővel az indirekt részben. Amikor elkészült kivesszük, és hagyjuk levegőzni. Melegen sózzuk és szeleteljük. Soha nem vágjuk fel a forró húst. Nemcsak nehéz, de a szaft is kiszalad belőle.

SAMSUNG CSC

Egész húsok sütése

Egy kicsit a pácolásról. Én rendszerint egy napig pácolom hűtőben, majd sütés előtt még egyszer átmasszírozom a fűszerkeverékemmel.
Megkeresem a se nem vékony, se nem vastag részét és beleszúrom a hőmérőt. Fajtától függően addig sütöm a gömb grillben, amíg a maghőmérő nem mutat 68-74°C fokot. Aztán jön a füstölés például alma fával.

Halak grillezése

Bőrös halak esetében különösen ajánlott, hogy a rácsot fedjük le például rozmaring ágakkal. Így nem sül le a rácsra. Emellett a rácsunk is tiszta lesz. Fontos, hogy akár gömb, akár gáz grillben sütünk halat figyeljünk oda a hőfokra. Szeletek esetében csak alacsony hőfok mellett, egész halaknál a lassú zárt sütés ajánlott. ha több szeletet akarunk sütni, figyeljünk oda a jó időzítésre. Csak annyi kerüljön a grillre, aminek a sütését kontrollálni tudjuk.

SAMSUNG CSC

A Weber Grillekhez számtalan kiegészítő vásárolható meg. Például egy halsütő rács, ami közre fogja a halat, így egy mozdulattal megfordíthatjuk.

 

Tisztítás – Hölgyek is imádják!

Gömb grillek esetében én rendszeresen kitakarítom a belsejüket, forró mosószeres vízzel. A hamut kihűlt állapotban gyomtalanításra is használhatjuk, vagy vízzel keverve megszabadulhatunk tőle. Amennyiben olyan helyen grillezünk, ahol van kijelölt tűzrakóhely, szórjuk a meglévő hamuba, majd öntsük le vízzel. A rácsot forró vízzel percek alatt elmoshatjuk. Ha komolyabb szennyeződést tapasztalunk, akkor áztassuk be egy kicsit. Komolyabb szennyeződések esetén kihasználhatjuk a grill belső hőmérsékletét. Elégethetjük a szennyeződést, amit utána kefével távolítsunk el.

Gáz grillek esetében egyszerűbb a helyzet. Sütés végén tekerjük fel a hőfok szabályzókat maximumra. 300°C -on a vaslapon lévő maradékok, szaftok, olajos levek elégnek, és szenes bevonatot hagynak rajta. Nyissuk fel a fedelét a grillnek, és hagyjuk kihűlni. Csak a következő használat előtt a Weber Grill által ajánlott drót kefével tisztítsuk meg. Az alul összegyűlt szénport seperjük ki az égéstérből. Gáz grillek esetében is alkalmazható a sütés utáni takarítás, amit szintén a szennyeződés mértéke dönt el. Ezt idővel kitapasztaljuk.

 

Köszönöm, hogy megosztod.