Pages Navigation Menu

Vörösboros vaddisznó pörkölt fokhagymás zsírban sült puliszkával recept

Az én receptem.

Hozzávalók egy nagy fazékhoz:

Babaséf

  • 1,2 kg vaddisznó hús
  • 4 fej hagyma (50-60dkg)
  • 2 db petrezselyemgyökér
  • 15 dkg vad kolbász
  • 20 dkg mangalica-/sertészsír
  • 6 szem borókabogyó
  • 6 szem szegfűbors
  • 2 kávéskanál őrölt koriander mag
  • 1 kávéskanál őrölt szerecsendió
  • 1 csokor kakukkfű
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 dkg pirospaprika
  • 3 dl Egri Bikavér
  • 2 dl víz

1., A vaddisznóhúst és a tisztított petrezselyem gyökeret vágjuk kisujjpercnyi darabokra. Ha készen vásároljuk a húst, és van rá lehetőségünk, akkor minimum 2 féle részéből készítsük. Például comb és nyak keverékéből, hogy tartalmas, finom szaftot kapjunk.

2., Olvasszuk fel a zsírt és futtassunk meg benne a vad kolbászt és a felaprított hagymát. Szeretem belevinni az ételeimbe a kolbász-ízt, ilyenkor mindig fűszerként gondolok rá. Olyan száraz füstölt kolbászokat keresek, amiket könnyen szét lehet morzsolni. Könnyen eloszlik az ételben, és nem kell bíbelődni az aprításukkal.

3., Amikor a hagyma és a kolbász már kellemesen összepárolódtak a fedő alatt, hozzáadom a húst. Összekeverem és lefedve hagyom párolódni. Közben folyamatosan lentebb és lentebb veszem a hőmérsékletet, hogy amikor felöntöm vörösborral, akkor már csak éppen rotyogjon. Ha benne a bor, akkor jöhet a boróka, a szegfűbors, a kakukkfű. A többit később. Innentől kezdve 4 óra a főzési idő. Hústól függően minimum 3 óra, ha jót akarunk.

4., Lassan készen vagyunk, már csak az illó fűszerek kellenek: a fokhagyma és a szerecsendió. Elég, ha egyet rottyan, és kész is. Zárjuk le, hagyjuk kihűlni, és tegyük el egy napra hűvös helyre, hogy a húsba vándoroljon minden íz. Nagyon fontos, hogy a vadat ne siessük el. A vadász is kivárja a megfelelő pillanatot, tegyük mi is.

5., Másnap melegítsük fel és ellenőrizzük a sósságát. Főzés közben egy szemet se tegyünk bele, csak ilyenkor, amikor tálaljuk.

Köretként zsírban sült puliszkát, sült hagymát adjunk, vagy sztrapacskát, esetleg tésztát főzhetünk ki, de a finom Hófehér burgonya krokett sem rossz. Borként kadarkát, kékfrankost ajánlok.

Jó étvágyat!

Vörösboros vaddisznó pörkölt fokhagymás zsírban sült puliszkával recept - Vadhús receptek

Vörösboros vaddisznó pörkölt fokhagymás zsírban sült puliszkával recept – Vadhús receptek

webshop-banner

Köszönöm, hogy megosztod.