Pages Navigation Menu

Túrógombóc recept

Fogyaszthatjuk melegen hidegen mindenhogy remek kis édesség! Tálalhatjuk egyszerű cukros tejföllel, vagy egy kis extrát is belevihetünk az ízébe! Mind a főzésnél mind a receptnél! Ez most egy alaprecept ami nekem minden helyzetben bevált!

 Hozzávalók:

Babaséf

  • 50 dkg tehéntúró
  • 4  db tojás
  • 2 dl búzadara
  • 4 ek. cukor
  • csipetnyi só
  • 2 evőkanál olaj
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • porcukor, fahéj, 2 dl tejföl.

 Az áttört túrót összegyúrjuk a 4 tojással, a darával, 4 ek. cukorral, pici sóval. Legjobb reggel összeállítani és délig állni hagyjuk. (Erre azért van szükség, mert a dara jól megdagad a túrólevében és nem esik szét főzéskor.)

Ekkor vizes kanállal kis gombócokat formálunk belőle és sós, forrásban lévő vízben kifőzzük. Először mind lemegy az edény aljára, és amikor megfőtt felemelkedik a tetejére. A víz újra forrásától számítva kb. 8 perc a főzési idő. A dara miatt tovább fől, mint a gyúrt tészta (előbb taglalt burgonyás tészta).
Érdemes itt is próba főzést csinálni: 1-2 szem gombócot a főzővízbe teszünk, miután megfőtt, kivesszük és kettévágva megkóstoljuk. Így meggyőződhetünk arról, átfőtt-e a gombócunk és azt is megtudjuk, mennyi időre van szükségünk a főzésükhöz. Soha ne tegyünk egyszerre sok gombócot a vízbe, mert nagyon lehűti a vizet és az újra forrásig szétázik.
A 2-3 evőkanálnyi olajon megpirítjuk a zsemlemorzsát és ebben forgatjuk meg a kész, megfőtt, és leszűrt gombócokat. Tálaláskor meghintjük fahéjas porcukorral, és meglocsoljuk tejföllel. Van aki felmelegiti a tejfölt hozzá, van aki hidegen teszi rá.

Extra: szeletelt mandulát világos barnára pirítunk, és ebbe forgatjuk bele a gombócokat. Csoki öntettel, vagy eper vagy barack lekvárral melegen tálaljuk.

Túrógombóc recept - Házi Tészta receptek

Túrógombóc recept – Házi Tészta receptek

webshop-banner

Köszönöm, hogy megosztod.